U ringu: Kamere popularnih smartfona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U ringu: Kamere popularnih smartfona

Ukrstili smo mogućnosti kamera nekih od aktuelnih smartfona, zaklapajući sve mobilne platforme: BlackBerry Z10, HTC One, Nokia Lumia 920 i Sony Xperia Z.

Kamera je jedna od funkcija popularnih smartfona o kojoj se najviše priča. Nakon testa Galaxyja S4, protiv Nota 2 i Nokije 808 PureView, donosimo vam i test četiri trenutno najpopularnija smartfona, na kojem se jasno vidi koliko koja kamera može.

Izabrali smo kadrove koji su nekako uobičajeni, svakodnevni i uporedili sitne detalje na fotografijama kako biste videli gde je koji takmičar. Ovako detaljne fotografije uglavnom vam neće trebati, odnosno nećete se njima baviti na takav način, ali je svakako lepo znati da u džepu imate i fotoaparat na koji se možete osloniti.

Kako smo fotografisali i zašto

Prosečan korisnik, iako očekuje najbolje od fotoaparata i kamere ugrađene u telefon, nema naviku da vrši dodatna podešavanja fotografije ili videa i uglavnom koristi automatski mod podešavanja. Zato smo i mi na sva tri modela koristili upravo "Automatic Mode" način fotografisanja, koji je samostalno procenio šta treba da sredi kako bi fotografija izgledala što bolje.

Dnevni snimci svih ovih modela su vrlo slični. Razlike su teško uočljive, ali snimci nastali pri slabijem osvetljenju su pokazali koliko koja kamera, zapravo, može.

Napravljene su po tri fotografije, bez blica, od kojih su za svaki model odabrane najbolje. Te fotke su kasnije isečene na delove veličine 100 odsto, koje možete videti u nastavku i uporediti ih jedne do drugih.

Ovo nije test koji će stručnjaku objasniti detalje o hromatskim aberacijama i rasponu tonova i to nam nije ni bila namera. Ovaj test treba da vam pokaže ko pravi bolje slike u svakodnevnim uslovima i pri prvom pogledu na iste.

HTC One

BlackBerry Z10

Sony Xperia Z

Nokia Lumia 920

Ovog puta nećemo doneti zaključak sami, pa nam vi pomozite. Ko je po vama najbolji smartfon sa kamerom na ovom testu? Možete nam pisati u komentarima ili na MobIT Twitter nalogu.

(Marko Čavić, MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA