Prvi veb sajt na svetu vraćen na internet! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi veb sajt na svetu vraćen na internet!

CERN, organizacija koja je World Wide Web standard učinila dostupnim svim korisnicima, postavila na internet na originalnu adresu sajt iz 1992. godine!

Vraćanjem prvog veb sajta na originalnu adresu i internet organizacija CERN obeležava dvadesetogodišnjicu WWW standarda.

Replika sajta je najranija verzija do koje je CERN organizacija mogla da dođe u ovom trenutku, mada postoje naznake da izvorna verzija datira još iz 1991. godine i CERN će dati sve od sebe da je pronađe u svojoj arhivi i vrati na internet.

Godine 1989. veb je “izumeo” Tim Berners Li, a prvenstvena namena bila mu je da služi za razmenu informacija među univerzitetima širom sveta. Kombinovanjem različitih tehnika on je usavršio ovo što danas zovemo World Wide Web, sistem koji omogućava linkovanje, pregledanje i sortiranje različitih tipova informacija preko kompjutera povezanih telefonskom mrežom. Zbog toga, on se smatra ocem interneta. Tim Berners Li u trenutku "puštanja" veba radio je u CERN organizaciji, u Ženevi (Švajcarska), a danas živi i radi u Londonu.

Kako li će veb izgledati za 20 godina, šta mislite?

(Marko Čavić, MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi