Oko sokolovo i na fudbalskim terenima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oko sokolovo i na fudbalskim terenima

Noletu je oko sokolovo donelo bezbroj ponovljenih prvih servisa, nakon spornih sudijskih odluka, a sada je taj sistem spreman i za fudbalske terene!

Tokom predstojećih letnjih meseci Hawk-Eye sistem biće instaliran u 20 fudbalskih klubova, kako bi bio spreman za primenu tokom sezone 2013/2014. Premijer lige.

Premijer liga usvaja nadzorni pomoćni sistem tzv. oko sokolovo za vizuelnu obradu i praćenje loptica u sportu, koji je u vlasništvu kompanije Sony. Nova tehnologija “gol linije“ biće obezbeđena za 20 klubova članica, a koristiće se tokom svih 380 mečeva Barkli Premijer lige.

Sistem kamera koje prate sa koje strane linije se nalazi lopta, a koji se već duže vreme uspešno koristi u tenisu i kriketu, biće instaliran tokom leta, kako bi bio spreman za upotrebu na otvaranju sezone 2013/2014. Barkli Premijer lige, 17. avgusta.

Hawk-Eye tehnologija, koja je u vlasništvu korporacije Sony od marta 2011. godine, u sekundi šalje signal sudiji kada lopta pređe liniju, koji zatim donosi konačni sud u vezi sa spornim golom.

Sistem će koristiti sedam kamera po golu, koji će se nalaziti na svakom kraju stadiona, kako bi uspešno analizirao da li je lopta prešla liniju ili ne. Slike načinjene svakom od sedam kamera se obrađuju kako bi se locirala lopta i identifikovala oblast koja ne pripada lopti, na taj način omogućujući utvrđivanje da li je deo ili cela lopta prešla liniju gola. Potrebna je jedna sekunda da se odluka oka sokolovog pošalje sudiji putem sata koji je specijalno dizajniran u saradnji sa kompanijom Adeunis.

Osim sudije, o ishodu će biti informisani i gledaoci koji utakmicu pate na svojim televizorima, tako što će snimak spornog gola biti prikazan nakon 10 sekundi, a Premijer liga radi i na uvođenju ovih snimaka na ekranima na fudbalskim stadionima.Sve ovo biće moguće zahvaljujući kamerama velikih brzina koje Hawk-Eye tehnologija koristi i koje imaju mogućnost uklanjanja igrača sa snimka, kako bi vidljivost bila na najvišem nivou.

Takođe, magla, kiša, sneg, kao i blato na lopti, neće uticati na rad oka sokolovog.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi