Prozori će prenositi 5G signal već 2020! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prozori će prenositi 5G signal već 2020!

Na Sajmu mobilnih tehnologija (Mobile World Congress) u Barseloni, imali smo priliku da zavirimo u budućnost i saznamo šta će se desiti 2020. godine! Jeste li spremni i vi da saznate?

Mobilni Internet preko 3G mreža u našoj zemlji u nezadrživom je naletu i svi se navikavaju na činjenicu da Internet mogu da ponesu u svom džepu i koriste ga gde god požele. To neumitno dovodi i do pitanja šta raditi kada nismo u dometu 3G ili boljeg mobilnog signala?

Ericsson se sa svojim tehnologijama potrudio da obezbedi prisustvo Interneta gotovo bilo gde, kada god nam zatreba. I dok čekamo prvu LTE mrežu u Srbiji, zahvaljujući Ericssonu imamo mogućnost da već sada zavirimo u budućnost koja će nam doneti 5G mreže.

Već nakon 2020. godine, količina mobilnog saobraćaja biće hiljadu puta veća nego danas, dok će brzina pristupa biti deset do sto puta viša. Kapacitet mobilnih mreža moraće da opsluži veliki broj uređaja i mnogo više saobraćaja nego danas, a sve to uz nižu cenu realizacije i visok stepen održivosti.

Kako bi se operatori i provajderi nosili sa takvim izazovima u Umreženom društvu, Ericsson radi na novim tehnologijama i nadogradnji postojećih.

5G neće biti jedno nezavisno tehnološko rešenje. Umesto toga, usvojiće se pristup baziran na iskustvu pre nego na samoj tehnologiji. Na taj način 5G se fokusira na najbolje moguće korisničko iskustvo integracijom više tehnologija za ispunjavanje različitih potreba.

Prozor u budućnost

Na ovogodišnjem Svetskom mobilnom kongresu, koji se u Barseloni održava od 25. do 28. februara, Ericsson je omogućio korisnicima da zavire u jedan od istraživačkih projekata nazvan Window of Opportunity u kojem kompanija testira šta se dešava kada se klasični stakleni prozori koriste kao antene za povezivanje uređaja.

Ericsson će demonstrirati kako upotrebom providne antene čak i običan prozor može da postane deo mobilne širokopojasne mreže, povećavajući na taj način jačinu signala u zatvorenim prostorima i pružajući neuporedivo bolje korisničko iskustvo. Sapajajući prozore u gradskom prevozu, čak i autobus može biti mobilna kancelarija. Takođe, u nekoj drugoj prilici, ti prozori mogu da služe kao prezentacione ili table za crtanje kada će prozor samostalno slati sadržaj sa njega korisniku na mejl.

"Umreženi prozori" nude ceo spektar novih mogućnosti kao što su automatizovane roletne, upravljanje svetlom i ventilacijom putem clouda. Takođe, ukoliko se u njih ugrade solarne ćelije, prozori mogu da doprinesu smanjenu potrošnje energije. Na ovaj način servisi i aplikacije bi bili u mogućnosti da se sami održavaju, a višak energije bi se dalje distribuirao kroz u pametnu mrežu.

Pratite nas i na Twitteru, uz #MWC13 i #MONDO_MWC13 oznake, za sve novosti sa najvećeg Sajma mobilne telefonije na svetu.

(Marko Čavić, MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA