WhatsApp aplikacija krši zakon o privatnosti! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uređaji

WhatsApp aplikacija krši zakon o privatnosti!

Nekoliko država prijavilo je povredu nekoliko zakona o privatnosti korisnika, koje aplikacija WhatsApp pravi i najavilo ozbiljne sankcije.

Najglasnije su Holandija i Kanada, a povreda privatnosti evidentirana je u preko deset zemalja širom sveta. Kako prenose Gizmodo i GSMArena, korisnici WhatsApp aplikacije primorani su da odobre pristup toj aplikaciji čitavom imeniku telefona, ne samo svom broju.

Iako se to nigde ne navodi, a korisnik se prilikom prve registracije u aplikaciju prijavljuje isključivo sa svojim brojem telefona, aplikacija dokazano pristupa svim brojevima i podacima u korisnikovom telefonu, bez obzira na to da li je korisnik samo povremeno u toj aplikaciji ili konstantno.

Nažalost, nema informacija o tome da li aplikacija nešto radi sa podacima svojih korisnika i ako nešto radi, šta tačno.

Ovlašćeni organi u Kanadi i Holandiji spremaju i zvaničnu žalbu na ovu aplikaciju zbog kršenja internacionalnih zakona o zaštiti privatnosti, koja će biti upućena kompaniji koja stoji iza WhatsAppa. U njoj će se zatražiti da se ovakav način postupanja sa imenikom korisnika odmah izmeni ili da se korisniku jasno dopusti mogućnost izbora – da omogući ili onemogući pristupanje aplikacije njegovom imeniku i drugim informacijama.

Ukoliko se to ne desi aplikacija će biti sankcionisana, možda čak i izbačena iz ovlašćenih prodavnica aplikacija na svim platformama u tim zemljama.

WhatsApp za sada ne komentariše ovaj slučaj. Više o aplikaciji čitajte OVDE

(Marko Čavić, MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi