Virus "otimač" vara građane Hrvatske! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virus "otimač" vara građane Hrvatske!

Šta biste uradili kada bi vas virus, prikriven pod logotipom i imenom MUP-a Srbije, optužio za kriminalne rednje i tražio vam "odštetu" za iste?

Građani Hrvatske su policiji, u proteklih nekoliko dana, prijavljivali da tokom pretraživanja Interneta primaju obaveštenje s logotipom MUP-a, u kojem stoji upozorenje o blokadi računara zbog činjenja kriminalnih radnji, koja će se ukloniti nakon što primalac putem PaySafe kartice uplati 500 kuna.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da ne sprovode nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korišćenja Interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi o trojan virusu “GVU Trojan”. Taj virus onemogućuje rad, a istovremeno korisniku se pojavljuje poruka koja govori da su otkrivene navodne ilegalne radnje.

Od korisnika se traži da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice kako bi računar bio odblokiran u roku od 72 sata. Isti ili sličan virus pojavio se u gotovo svim zemljama Evropske unije i Amerike.

Hrvatska policija je obavestila građane da, umesto plaćanja, treba da se jave najbližoj policijskoj stanici i prijave slučaj i da, ukoliko ne uspeju sami da uklone virus, potraže pomoć informatičkog stručnjaka. Inače, građani Hrvatske su i u oktobru prošle godine imali problema s istim virusom, prenose hrvatski mediji.

(Tanjug)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi