Ne ide: BlackBerry "kraći" za 50 miliona evra | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne ide: BlackBerry "kraći" za 50 miliona evra

Kad ne ide, onda baš ne ide! Makar je tako u slučaju kanadske kompanije RIM, koja će morati da plati 50 miliona evra odštete za povredu patentnih prava.

I to kompaniji Nokia. U američkim dolarima to iznosi tačno 65,8 miliona, a suma će, kako prenosi AFP, biti uplaćena odjenom, kao deo poravnjanja u sporu po pitanju iskorišćenih patenata.

Uz ovu obavezujuću uplatu, kompaija RIM moraće da plati finskoj kompaniji i licence, u iznosu od dva tj. pet miliona dolara, i to za svaki prodati mobilni telefon koji korisiti Nokijinu tehnologiju, piše Financial Times. Toliko “štete” je kompanija RIM napravila kompaniji Nokia, jer nije odmah uplaćivala određena sredstva za svaki prodati telefon, koja je Nokia potraživala po prethodnom sporazumu.

Početkom decembra Nokia je povukla sve tužbe protiv kompanije RIM, nakon što je postigla sporazum o patentima koji se odnosi na bežičnu lokalnu računarsku mrežu (WLAN). Kompanija RIM je na zvaničnom sajtu objavila finansijsku strukturu sporazuma po kojem će paušalno platiti Nokiji sumu od 50 miliona evra, koja je uneta u konsolidovani izveštaj kanadske kompanije za treći kvartal.

Sukob je nastao zbog različitog tumačenja člana ugovora o licenciranju, koji dve kompanije imaju od 2003. godine, kojim se definiše šta i na koji način od Nokijinih tehnologija RIM sme da koristi. Skandinavska kompanija i dalje drži patente na preko 10.000 različitih tehnologija, pošto je investirala oko 45 milijardi evra u istraživanja i razvoj u poslednjih 20 godina.

(MONDO - agencije)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA