Nokia na sudu dobila RIM, Apple opet Samsung | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nokia na sudu dobila RIM, Apple opet Samsung

Borba oko patentnih prava na sve i svašta ne jenjava i upravo su završene još dve sudske runde, koje bi mogle da utiču na budućnost smartfona.

Nokia možda nema najbolji kurs trenutno što se razvoja kompanije tiče, ali i dalje raspolaže najvećim brojem patentnih prava na tržištu, od kojih dobija značajna finansijska sredstva.

Američka kompanija RIM je bespravno koristila ili i dalje koristi nekoliko Nokijinih Wi-Fi patenata, za koja će retroaktivno morati da plati nadoknadu i potpiše licencni ugovor, ako želi da nastavi da ih koristi. Nokia je svoje pravo zaštitila pred Švedskim sudom zaduženim za slučajeve visoke tehnologije, između ostalog i odluka je pravosnažna.

Ukoliko BlackBerry odmah ne pristupi pregovorima sa Nokijom u vezi licenciranja ovih patenata finska kompanija imaće pravo da traži zabranu prodaje svih BlackBerry uređaja i tableta koji povređuju njena prava.

Sa druge strane, Apple je ponovo “zakucao“ pobedu u sporu sa Samsungom. Ovog puta sud u Hagu (Holandija) presudio je u korist američke firme zbog kopiranja efekta odskakanja kada se dođe do kraja skrol liste ili stranice.

Samsung ima osam nedelja da ukloni taj efekat, što je kompanija još ranije delimično uradila. Ona je efekat odskakanja na smartfonima sa Androidom 2.1 i kasnijim zamenila efektom plavog odsjaja, a istovremeno je to uradila i na tabletima verzije 3.0 i kasnijim. Ukoliko za osam nedelja ne zameni efekat koji je “prepisao“ od kompanije Apple, Samsung će morati da plaća 100.000 dolara dnevno po uređaju na kojima “bounce back“ još bude vidljiv.

(MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA