Bitka za najtanji savitljivi telefon samo što nije počela - Samsung pred velikim izazovom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bitka za najtanji savitljivi telefon samo što nije počela - Samsung pred velikim izazovom

Autor Ilija Baošić

Najveći igrači na tržištu telefona na preklop se spremaju da lansiraju sledeću generaciju uređaja.

 Samsung Galaxy Z Fold 5 dizajn 7.jpg Izvor: Stefan Stojanović

Uprkos tome što ga istorija neće pamtiti kao proizvođača prvogsavitljivog telefona, Samsung se smatra najzaslužnijim za stvaranje tržišta ovih uređaja, na kojem je dominirao punih pet godina. Južnokorejski gigant je iz prvog pokušaja uspeo da pogodi formu telefona na preklop, koju će svi veliki igrači kasnije iskopirati, pa u zavisnosti da li se otklapaju horizontalno ili vertikalno njihov dizajn nazivamo po originalnim Fold ili Flip modelima.

Međutim, pet godina je predug period u današnjoj eri ubrzanih tehnoloških inovacija. Fleksibilni ekrani više nisu "čudo", niti sami po sebi dovoljan razlog da kupci za njih plate premijum cenu. Od telefona na preklop se sada očekuje da budu izdržljivi, uporedivo kompaktni kao regularni modeli, da poseduju kamere flagship kvaliteta, da autonomija baterije bude na zadovoljavajućem nivou, kao i da softver isprati napredan hardver.

 Samsung Galaxy Z Fold5 upotreba Izvor: Stefan Stojanović

Samsung je dozvolio konkurenciji da ga sustigne i prestigne po gotovo svim tačkama. Posledice toga smo mogli da vidimo prošlog meseca, kada je objavljeno da je južnokorejska kompanija u prvom kvartalu 2024. godine prvi put ispustila lidersku poziciju na tržištu telefona na preklop.

Već 10. jula će Samsung na Galaxy Unpacked događaju imati priliku da preokrene stvari u svoju korist. Kompanija će predstaviti čitav niz novih proizvoda, uključujući Galaxy Z Fold 6 i Galaxy Z Flip 6 telefone. Međutim, ako je suditi po glasinama i insajderskim informacijama, HONOR i Xiaomi se spremaju da mu zagorčaju planove.

Bitka za najtanji savitljivi telefon na tržištu

Iako je ostalo još nekoliko dana do premijere, već je poznato kako će izgledati Galaxy Z Fold 6, koji će Samsung predstaviti 10. jula. Znamo da je kompanija unapredila šarku, da je blago proširila ekran poklopca čija će dužina dijagonale sada iznositi 6,3 inča, kao i da je uspela da smanji debljinu na 12,1 mm u sklopljenom stanju.

Ispod "haube" će se naći baterija istog kapaciteta od 4.400 mAh, a napajaće moćni Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy čipset koji smo videli i u Galaxy S24 Ultra modelu. U pomoć će joj priskakati 512 GB interne UFS 4.0 memorije, kao i 12 GB LPDDR5X RAM.

Ipak, samo dva dana kasnije, kompanija HONOR se priprema da lansira sopstvene savitljive telefone nove generacije - HONOR Magic V3 i povoljniji HONOR Magic Vs3. Nekadašnji brend u okviru kompanije Huawei, a sada nezavisna kompanija, zapanjila je svet kada je prošle godine predstavila HONOR Magic V2, čija debljina je iznosila samo 9,9 mm.

Prateći taj uspeh, očekuje se da ćemo videti još tanji profil 12. jula, a iako još uvek nemamo previše informacija, glasine tvrde da će Magic V2 pokretati Snapdragon 8 Gen 3, kao i da ćemo ga videti na globalnom tržištu.

 Xiaomi Mix Fold 4 Izvor: X / evleaks

Još jedan uređaj koji se očekuje na globalnom tržištu, i to prvi put, a za koji se tvrdi da će biti predstavljen u julu 2024. je Xiaomi Mix Fold 4. Osim procurele fotografije koju možete videti iznad, gotovo se ništa ne zna o ovom modelu, ali se tvrdi da će po svojim dimenzijama biti tanji čak i od HONOR Magic V3 modela.

Naravno, očekuje se da u drugoj polovini godine i Huawei predstavi svog "šampiona", ali o tom potom. Hajde da sačekamo premijere, pa da onda sudimo na osnovu zvaničnih informacija. Jedno je sigurno - pred nama je veoma uzbudljiv period.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA