TESTIRALI SMO HUAWEI FREECLIP: Najčudnije slušalice koje smo ikad videli | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TESTIRALI SMO HUAWEI FREECLIP: Najčudnije slušalice koje smo ikad videli

Autor Ilija Baošić

Ukoliko želite nesvakidašnje bežične slušalice, potpuno drugačije od svega što je dostupno na tržištu, Huawei FreeClip je možda pravi model za vas.

 Huawei FreeClip bežične slušalice Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Ukoliko smatrate da je dizajn bežičnih slušalica dobro ustaljen i da se lako može podeliti u nekoliko grupa, bojimo se da se Huawei potrudio da vas još jednom demantuje. Nakon što smo prošle godine imali priliku da testiramo FreeBuds 5, model koji je podsećao na vanzemaljsku tehnologiju u kutijici, tehnološki gigant nam je za 2024. spremio nešto potpuno drugačije i još "luđe".

Na našem testu su se ovaj put našle slušalice sličnog imena, Huawei FreeClip, ali smo sigurni da niko neće pomešati ova dva modela nakon što vidi kako novo rešenje izgleda i funkcioniše.

Pa, hajde da ne dužimo, već da odmah pređemo na stvar. Počnimo od onoga što ih razdvaja od konkurenata na tržištu - dizajna.

Huawei FreeClip DIZAJN

 Huawei FreeClip dizajn Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Nije lako opisati dizajn Huawei FreeClip slušalica, a koliko god se trudili, nismo uspeli da nađemo poređenje koje neće zvučati čudno. Možda je do lepog vremena i proleća, ali nas oblik kutijice najviše podseća na spljoštenu jagodu, dok bubice liče na dve višnje sa peteljkom, ali kada bi jednu od njih zamenili zrnom pasulja.

Kutijica je izrađena od ne suviše hrapave, kvalitetne plastike, koja pod prstima daje dovoljno otpora da se poklopac nesmetano otpori, a koja po svojim dimenzijama nije bila previše primetna prilikom nošenja u džepu. Šarka poklopca je odličnog kvaliteta, a površina ispod istog je blago zakošena kako bi se bubice lakše izvadile.

Naravno, bubice su ubedljivo najinteresantniji deo FreeClip bežičnih slušalica.

Ono što smo mi nazvali peteljkom, Huawei naziva C-Bridge. U pitanju je rešenje koje povezuje loptasti element, u kojem se krije draver, sa "pasuljastim" elementom gde se skladišti baterija.

Međutim, nije samo dizajn neobičan. Neobičan je i način na koje se ove slušalice nose. Pre svega, između bubica ne postoji razlika, odnosno ne postoji leva i desna bubica - svejedno je koju ćete odabrati. One se zatim kače na uvo poput minđuša, tako da drajver bude okrenut ka ušnom kanalu, a "pasuljasti" element (Comfort Bean) naleže iza uveta. Huawei kaže da je dizajnirao ove bubice na osnovu 10.000 različitih oblika ušiju kako bi osigurao komforno nošenje, a možemo da potvrdimo da je u toma zaista i uspeo.

Nakon kačenja bubica, bilo je potrebno samo par minuta da zaboravimo da ih nosimo, ali to ne znači da se one labavo "drže" za uši. C-Bridge je izrađen od memorijske legure nikla i titanijuma, koja je super elastična i vraća svoj provitni oblik nakon deformacije, a pritom čvrsto drži bubice zakačene za uvo, bez prevelikog pritiska, odnosno štipanja korisnika.

 Korišćenje Huawei FreeClip slušalica Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Rezultat su slušalice koje ne mogu da ispadnu prilikom hodanja, trčanja, pa čak ni tresenja glave.

Nije potrebno brinuti ni da li će kiša, znoj ili prašina uspeti da prodru do osetljive elektronike, jer Huawei FreeClip model nosi IP54 sertifikat otpornosti, što ove slušalice, u paru sa stabilnim kačenjem, čini odličnim rešenjem za sve one koji se bave sportom.

Huawei FreeClip FUNKCIJE

 Huawei FreeClip bubice Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Povezivanje Huawei FreeClip slušalica sa telefonom, tabletom ili računarom je veoma jednostavno. Ukoliko ih željeni uređaj će ih detektovati automatski, a kao ni pametni satovi ove kompanije, ni bežično slušalice ne razlikuju da li se povezuju sa Android ili iPhone telefonom, pa je FreeClip moguće povezati sa gotovo svim modernim uređajima koji imaju bluetooth podršku i sposobnost reporudukcije muzike.

Tu je i Multipoint podrška, što znači da se Huawei FreeClip može povezati sa dva uređaja istovremeno. Takođe je moguće povezati dva para slušalica sa istim uređajem, tako da oba reprodukuju isti sadržaj.

Povezivanje slušalica sa željenim uređajem je sasvim dovoljno da se stekne osnovna funkcionalnost, ali ukoliko korisnik želi da se igra finim podešavanjima, potrebno je skinuti AI Life aplikaciju. Kroz nju je moguće ažurirati softver, podešavati način na koji muzika zvuči, smanjiti kašnjenje, uključivati i isključivati detekciju nošenja, kao i po želji određivati šta znači određen broj dodira.

Kada već pominjemo dodire, važno je napomenuti da uopšte nije bitno gde ćete kucnuti kako biste, na primer, odgovorili na poziv ili pauzirali pesmu. FreeClip odlično detektuje dodire gde god da pipnete bubicu, što značajno olakšava korišćenje.

Huawei FreeClip ZVUK

 FreeClip zvuk Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Već smo rekli, ali bitno je da ponovimo: Huawei FreeClip bubice ne ulaze, niti se oslanjaju na ušni kanal - samo su usmerene ka njemu. Ovakav pristup sa sobom nosi neke dobre, ali i loše odlike.

Dobra stvar je da je u svakom momentu moguće čuti svoju okolinu, a ukoliko muzika koja se repodukuje nije suviše glasna, komotno se može voditi razgovor sa ljudima oko sebe.

Loša odlika je da implementacija aktivnog poništavanja buke nije moguća, pa ukoliko vam je veoma bitna mogućnost da isključite, na primer, zvuk brujanja motora iz svoje okoline, a da ne pojačavate jačinu zvuka, ove slušalice jednostavno nisu za vas.

Zbog svoje Open-ear prirode, ove slušalice takođe ne mogu da se takmiče po kvalitetu zvuka sa najboljima na tržištu. Međutim, to ne znači da zvuče loše - naprotiv. Za naše potrebe su bile više nego solidne, bez obzira šta smo slušali ili koji žanr muzike da smo odabrali. Očekivano, niži tonovi nisu tako snažni i delotvorni, ali je zvuk bio veoma čist, adekvatno glasan, sa dobrom separacijom tonova.

 FreeClip zvuk Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Kako je moguće u svakom momentu osluškivati okolinu, najveći problem je po nama bio to što je i okolina u tišim uslovima mogla da čuje muziku koju mi slušamo. Ne previše glasno - Huawei je uposlio veštačku inteligenciju i jedan od tri mikrofona kako bi to sveo na minimum - ali dovoljno da nam u nekim situacijama bude neprijatno zbog našeg muzičkog ukusa koji se baš i ne poklapa sa fizičkim izgledom. Možda vi nećete imati isti problem, pogotovo ako niste visok, ćelav i bradat tip koji voli balade.

Naravno, ne treba zaboraviti ni kvalitet zvuka prilikom razgovora. Bežične slušalice nisu poznate po besprekornim razgovorima, a ni FreeClip model se ne ističe na ovom polju. Jednostavno, zvuk koji proizvodimo je previše daleko od mikrofona da bi bio kristalno jasan sagovorniku, ali pozitivna stvar je da smo mi sasvim dobro čuli drugu stranu.

Huawei FreeClip BATERIJA i PUNJENJE

 Huawei FreeClip baterija i punjenje Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Huawei FreeClip bubice u sebi kriju baterije kapaciteta 55 mAh. Brojka ne zvuči pompezno, ali ove sićušne baterije pružaju odličnu autonomiju prilikom reprodukcije različitih vrsta sadržaja. Tokom testa nismo uspevali da ih potpuno ispraznimo, ali to nas i nije previše začudilo jer Huawei tvrdi da je muziku moguće reprodukovati do 8 sati pre nego što bude bilo potrebno da se bubice vrate u kutijicu.

Ukoliko se u računicu uključi i baterija od 510 mAh koja se nalazi unutar kutijice, ukupna autonomija se produžava na čak 36 sati.

Nema negativnih iznenađenja kada je kutijica u pitanju, jer donosi baš ono što smo i očekivali jednog rešenja ove vrste u 2024. godini - žično i bežično punjenje. Ukoliko se koristi žično, Huawei kaže da se kutijica može napuniti za sat vremena, dok se na bežičnom punjaču to vreme produžava na oko dva i po sata.

Huawei FreeClip CENA U SRBIJI

Ukoliko su Open-ear bežične slušalice neobičnog dizajna nešto za šta ste zainteresovani, sigurno će vam biti drago da je Huawei FreeClip dostupan potrošačima u Srbiju. Slušalice možete pronaći u Yettel, A1 i Gigatron poslovnicama u crnoj i ljubičastoj boji, a njihova preporučena maloprodajna cena iznosi 27.999 dinara, odnosno oko 240 evra.

Huawei FreeClip UTISCI

 Huawei FreeClip Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Huawei FreeClip su ubedljivo najčudnije slušalice koje smo ikada videli i testirali, ali u pozitivnom smislu. Smatramo da ono što nude donose na sjajan i jedinstven način, pa iako se po kvalitetu zvuka ne mogu svrstati u sam vrh ponude zbog svoje prirode, to ne znači da nije u pitanju sjajan model. Naprotiv, preporučujemo ih svakome, a pogotovo onima koji žele da budu svesni svoje okoline, onima koji su u treningu, kao i onima koji žele da se istaknu u modnom smislu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Misko

Kupio sam ih u ### i odlicne su. Lepo izgledaju, i kvalitet je odlican.