Starije osobe će uskoro moći lakše da koriste pametne telefone, novi Android donosi veoma korisnu funkciju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Starije osobe će uskoro moći lakše da koriste pametne telefone, novi Android donosi veoma korisnu funkciju

Autor Ilija Baošić

Da li su pametni telefoni postali previše komplikovani? Android 15 donosi rešenje.

 Starija osoba priča na telefon Izvor: Shutterstock

Bez obzira što su pametni telefoni već duže od decenije u masovnoj upotrebi, veliki broj ljudi se i dalje ne snalazi baš najbolje u radu sa njima. Između sitnih slova i slučajnih dodira ekrana, razumljivo je zašto ovi uređaji zadaju poteškoće korisnicima kao što su starije osobe, čak i kada su najosnovnije funkcije u pitanju. Međutim, to je nešto što će se promeniti kada Android 15 operativni sistem bude lansiran.

Kako otkriva developer Mišal Rahman, najnovija beta verzija Android-a sadrži kod i resurse potpuno novog režima koji se naziva "easy pre-set". Iako još uvek nije poznato kako će ovaj režim tačno izgledati, Rahman je uspeo da otkrije kako će funkcionisati.

 Android Easy pre-set režim Izvor: Android Authority

Skriveni kod sugeriše da "easy pre-set" režim pomaže starijim osoba da lakše koriste svoj telefon tako što "uveličava ikonice i tekst, pojačava kontrast i podebljava slova i dodaje tastere za navigaciju na dno ekrana". Rahnman takođe tvrdi da se pozadinska slika menja u čisto crnu kako bi se dodatno povećali kontrast i čitljivost.

Iako je novi režim primećen u Android 14 beta verziji, nedostatak prave funkcionalnosti sugeriše da ćemo ga videti tek kada Android 15 bude lansiran kasnije ove godine.

Trenutno, slična mogućnost je već dostupna na telefonima nekih proizvođača. Na primer, vlasnicima Samsung uređaja je na raspolaganju "Jednostavan režim", dok ga Huawei naziva "Režim za starije osobe". Međutim, podatak da sam Google implementira ovu funkcionalnost u svoj operativni sistem znači da će ona uskoro biti dostupna svima.

U galeriji ispod možete videti kako se Samsung-ov "Jednostavan režim" razlikuje od regularnog interfejsa:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA