Vatreni završetak neuspele misije: Peregrin sagoreo iznad Tihog okeana, pred kraj poslao zapanjujuću fotografiju Zemlje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vatreni završetak neuspele misije: Peregrin sagoreo iznad Tihog okeana, pred kraj poslao zapanjujuću fotografiju Zemlje

Autor Ilija Baošić

Prva Peregrin misija je završena povratkom letelice u Zemljinu atmosferu.

 Peregrin lender Izvor: Astrobotic Technology

Nakon 10 dana provedenih u svemiru, u misiji koja je morala biti obustavljena zbog problema sa pogonskim sistemom, Peregrin letelica je prestala da šalje telemetrijske podatke nakon što je sagorela prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu.

Astrobotic Technology je potvrdio da je izgubio kontakt sa letelicom, kao i da je kontrolisani povratak na Zemlju kompletiran, odnosno da je Peregrin svoj kraj dočekao ciljajući otvoreni okean severno od Novog Zelanda.

 Peregrine zona povratka Izvor: Astrobotic Technology

Dok se misija približavala kraju, kompanija stacionirana u Pitsburgu, koja je u saradnji sa NASA-om trebala da izvrši prvo sletanje američkog lendera na Mesec nakon više od 50 godina, podelila je na svom X profilu zapanjujuću fotografiju.

 Peregrina fotografija Zemlje Izvor: Astrobotic Technology

Na fotografiji koju je tim uspeo da uslika pomoću kamera na Peregrin letelici vidi se naša planeta sa udaljenosti od 48.000 kilometara, kao i deo same letelice. Kompanija je fotografiju posvetila svojim klijentima, partnerima i timu koju radio na prvoj Peregrin misiji.

Zašto Peregrin misija nije uspela

 Peregrin misija plan Izvor: Astrobotic Technology

Da je misija u opasnosti, znalo se samo nekoliko sati nakon što je letelica lansirana sa Floride. Peregrin zbog problema sa pogonskim sistemom jedno vreme nije mogao da se postavi u položaj direktno okrenut ka Suncu, što je lunarnu letelicu sprečavalo da napuni svoje baterije.

Iako je problem sa baterijama uspešno rešen, problem sa pogonskim sistemom nije, te je Astrobotic morao da obustavi sletanje modula na Mesec, što je bilo planirano za 23. februar.

Da je bila uspešna, Peregrin misija bila bi prva misija sletanja američkog lendera na Mesec nakon više od 50 godina, još od Apolo misija, kao i prva misija te vrste koju je obavila jedna privatna kompanija.

BONUS VIDEO:

Lunarni modul Peregrin obustavio misiju
Izvor: YouTube / VideoFromSpace

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tamo neko

Pre pola veka, glavni kompjuter u letelici je bio čovek, mogao je preuzeti punu kontrolu nad letelicom, u slučaju kvara i razmišljati van "šablona" u kojima radi računar. Sada čovek se samo oslanja na informacije koje šalje letelica, tamo od negde, a ako je neki senzor pobrljavio...šta da se radi obaraj je, i onako nema šanse da se utvrdi da li je ,ili nije lažna uzbuna.

Polako, polako

Misija neuspesna zbeog kvara na pogonskom sistemu! OK! Pa kako je onda uspela da napravi sliku nase planete sa 48.000 km udaljenosti leteci valjda ka Mesecu, onda ostro zagrebe krivinu i vrati se na putanju ka Zemlji? Nisam ravnozemljas, kada je mesecina uzivam da gledam pun mesec, koji je, naravno, okrugao!

Sofronije

@Polako, polako Još jednom, kao i uvek, su dokazali da nisu sposobni za takav poduhvat.Lažu kao i uvek.