iPhone konačno postaje kao Android, EU za dva meseca menja sve | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

iPhone konačno postaje kao Android, EU za dva meseca menja sve

Autor Ilija Baošić

Evropska komesarka je nagovestila da bi instaliranje aplikacija iz drugih izvora moglo da stigne već u martu na iPhone telefone.

 iPhone Izvor: Unsplash

Za Apple ćete često čuti da je "ograđena bašta", odnosno zatvoren ekosistem. Najbolji primer toga je App Store prodavnica aplikacija, koja je jedini izvor iz kog se trenutno mogu instalirati aplikacije na iPhone telefonima. Međutim, to bi uskoro trebalo da se promeni.

Prema Zakonu o digitalnim tržištima, App Store je od strane Evropske unije označen kao "gatekeeper", odnosno kao previše dominantan na tržištu, a kompaniji Apple je naloženo otvori svoj operativni sistem kako bi omogućio instalaciju aplikacija iz drugih izvora koji nisu zvanična prodavnica.

 Apple App Store
Apple App Store
Izvor: Smart Life/ Pexels/ Brett Jordan

Kako je odredila EU, Apple mora da omogući postojanje alternativa do početka marta 2024. godine, na šta se tehnološki gigant iz Kupertina žalio.

Mnogi su spekulisali da bi žalba mogla da odloži omogućavanje instalacije aplikacija iz drugih izvora, međutim, to ne bi trebalo da se desi. Tokom ovonedeljne posete Sjedinjenim američkim državama, evropska komesarka za borbu protiv monopola, Margret Vestager, sastala se sa čelnim ljudima najvećih tehnoloških kompanija. Jedan od njih je bio i izvršni direktor kompanije Apple, Tim Kuk.

 Tim Kuk 2 Izvor: SmartLife / Apple

Vestager je poslala jasnu poruku kompaniji Apple i svetu da će se otvaranje iOS operativnog sistema desiti ove godine i dodala da kompanije moraju biti spremne da se povinuju Zakonu o digitalnim tržištima, bez obzira da li je žalbeni postupak u toku.

Komesarka je na društvenoj mreži X sumirala svoj sastanak sa Kukom, u tvitu koji je na prvo mesto stavio instalaciju aplikacija iz drugih izvora. "Apple-ova obaveza da dozvoli distibuciju aplikacija izvan App Store-a" je jedna od dve tačke o kojima je bilo reči tokom sastanka.

Nakon ovih reči Margret Vestager, teško je poverovati da će Apple išta uspeti da promeni žalbom, mada nije isključeno da je kompanija pokušala da sebi da dovoljno vremena za implementira mogućnost koja je na Android telefonima dostupna od samog početka.

Apple ima rok da otvori iOS do 7. marta 2024. godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ha ha ha

Ša bi sa onim zatvorenim eko sistemom?