Android 14 stigao na prve Samsung telefone: Evo šta novo donosi One UI 6.0 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Android 14 stigao na prve Samsung telefone: Evo šta novo donosi One UI 6.0

Vlasnici Samsung telefona imaju čemu da se raduju. Stigao je One UI 6.0 i doneo novi Android!

 One UI 6 i Android 14 stigao na Galaxy S23, S23 Plus i S23 Ultra Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Samsung je zvanično lansirao stabilnu verziju One UI 6.0 korisničkog interfejsa, zasnovanu na najnovijem Android 14 operativnom sistemu. Vlasnici Galaxy S23, Galaxy S23+ i Galaxy S23 Ultra telefona su prvi dobili novo ažuriranje, dok će drugi morati da sačekaju, ali ne predugo.

Nadogradnja softvera koju smo dugo čekali ne donosi značajna unapređenja i funkcije zbog kojih korisnici neće noćima spavati dok im ne stignu, ali donosi mnoštvo manjih poboljšanja koja već odlično iskustvo dodatno unapređuju.

 Samsung setup wizard One UI 6 Izvor: Smartlife

U nastavku možete pročitati šta je novo u One UI 6.0 verziji korisničkog interfejsa.

Novi font i vidžeti

Kada ažurirate svoj telefon, ono što ćete prvo primetiti već na početnom ekranu je da Samsung koristi novi font, One UI Sans.

Dodatno, na početnu stranu je sada moguće dodati dva nova vidžeta. Prvi je novi vidžet vremenskih uslova, a drugi je prečica za unapred određena podešavanja u aplikaciji kamere. Na primer, direktno otvaranje portretnog režima selfi kamere.

Redizajn Brzih podešavanja i obaveštenja

Najveća vizuelna promena stiže u vidu redizajniranog menija Brzih podešavanja i table za obaveštenja.

Ukoliko prevučete prstom na dole sa vrha ekrana, primetićete da aktivirane ikonice Brzih podešavanja pri vrhu više nisu plave, već bele. Dodatno ukoliko ste primili više obaveštenja, videćete da se ova polja više ne grupišu u jedan oblik, već svako obaveštenje ima simetrično definisane konture i odvojeno je od ostalih. Takođe, redizajnirane su i kontrole muzike koja se pušta u pozadini, pa celo polje na vrhu table za obaveštenja sada prikazuje sliku koja prati tu pesmu, a ne samo ikonicu iste sa leve strane.

Dodatnim prevlačenjem sa vrha se otvara modernizovani panel Brzih podešavanja, koji se izgledom približava MIUI i iOS-u. Novo rešenje je podeljeno u šest polja. Ikonice za Wi-Fi i Bluetooth sada imaju sopstvena polja na vrhu, dok se na dnu nalaze druga dva polja za deljenje ekrana i kontrolu pametnih uređaja. Ostala Brza podešavanja su grupisana u centralnom polju, a sopstveno polje je dobila i kontrola osvetljenja ekrana.

Ukoliko korisnik to želi, umesto da dodatno prevlači prst, u meniju za uređivanje može omogućiti da prevlačenje sa desne strane poziva panel Brzih podešavanja, a sa leve tablu za obaveštenja.

Nova opcija u Fioci za aplikacije

Fioka za aplikacije je dobila novu funkciju, pa se aplikacije sada mogu pretraživati po prečicama koje nude kada zadržite prst na ikonici. Na primer, ukoliko upišete "Nedavno" u polje za pretragu, među rezultatima ćete videti aplikaciju Galerije i ovu prečicu.

Redizajnirani smajliji unutar Samsung tastature

 Redizajnirani smajliji Izvor: Smartlife

Promene u aplikaciji Kamere i Galeriji

Kada je aplikacija Kamere u pitanju, Samsung se vodi filozofijom da ono što valja ne treba menjati, pa promena nema previše. Međutim, ukoliko vam je do sada bilo komplikovano da menjate rezoluciju slike, One UI 6.0 je u dostupnim opcijama doneo upravo tu prečicu.

Dodatno, u aplikaciji kamere je sada moguće razdvojiti datum i vreme ukoliko koristite žig na fotografijama, a skeniranje dokumenata je dobilo posebna podešavanja, odvojeno od Optimizatora scena, koji je prebačen unutar nove opciju "Napredne inteligente funkcije".

 One UI 6 Galerija Izvor: Smartlife

Sitne promene vidimo i u aplikaciji Galerije. Prilikom gledanja fotografije, meni sa tri tačke je prebačen u gornji desni ugao ekrana, a u sredini pri dnu se, umesto prečice za deljenje sada nalazi prečica "Detalji", koja omogućava pregled - pogađate - detalja, ali i nudi brz pristup opcijama sa remasterizovanje i brisanje objekata.

Dodatne informacije o vremenskim uslovima

Aplikacija Vreme nakon One UI 6.0 nadogradnje prikazuje dodatne informacije o lokalnom vremenu, pa je sada moguće videti polja Indeks kvaliteta vazduha, Temperatura kondenzacije, Pritisak i Vidljivost, kao i dva dodatna polja za vreme izlaska i zalaska Sunca i Meseca.

Nova funkcija - Automatsko blokiranje

 Nova funkcija Izvor: Smartlife

Ukoliko posetite Podešavanja > Zaštita i privatnost, videćete novu funkciju Automatsko blokiranje. Ova funkcija omogućava blokiranje instalacije aplikacija iz prodavnica koje nisu autorizovane, ali i blokira pokušaje slanja neželjenih komandi putem USB kabla, kojim bi zlonamerni akteri pokušali da preuzmu komandu nad telefonom prilikom punjenja na javnim mestima.

Kada će i koji Samsung telefoni dobiti One UI 6.0 nadogradnju

Nažalost, Samsung nije objavio datum ažuriranja, kao ni listu uređaja koji će dobiti One UI 6.0, odnosno Android 14. Međutim, ne očekuje se da će korisnici predugo čekati, kao što to nije bio slučaj ni sa trenutnom verzijom softvera, a ukoliko vas zanima da li je vaš telefon među uređajima koji će biti ažurirani, pogledajte našu listu 38 Galaxy modela na koje stiže Android 14.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marko

Stiglo novo azuriranje juce. Fine UI promene.

Zoran

Kod nas jos nije stigao,normalno. Kad smo mi bili sa svetom,uvek mimo.

Nista novo

@Zoran Aa gde da zuris, mozda ima neki bag..Ko zeli uvek moze flesovati sa sammobile, tamo je vec dva dana