FBI upozorava: Nemojte puniti svoj telefon na ovim mestima! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBI upozorava: Nemojte puniti svoj telefon na ovim mestima!

Da li punite svoj telefon na javnom mestu? Vreme je da prestanete.

 Mesta na kojima ne treba puniti telefon FBI upozorenje Izvor: Unsplash

Iako dopunjavanje baterije telefona na javnom mestu deluje primamljivo u momentima kada vam se procenti spuste, ovo može biti izuzetno opasno, pa je najbolje da to ne činite. Iako do nas s vremena na vreme stignu slična upozorenja, malo ko ih shvata ozbiljno. Međutim, da je opasnost stvarna najbolje govori činjenica da najnovije stiže direktno od Federalnog istražnog biroa SAD (FBI).

Kako upozorava FBI, izbegavajte punjenje svog telefona u tržnim centrima, hotelima i na aerodromima - zlonamerni akteri modifikuju kablove i USB portove na javnim stanicama za punjenje kako bi u vaš uređaj ubacili virus ili softver za nadzor. Na ovaj način, hakeri mogu preuzeti kontrolu nad vašim telefonom, pridružiti ga mreži botova ili čak slati poruke koje ćete skupo platiti. Takođe, mogu doći do svih vaših naloga, pa čak i do osetljivih bankarskih informacija.

 Mesta na kojima ne treba puniti telefon FBI upozorenje Izvor: Twitter

Pored lokacija koja je naveo FBI, mi bismo dodali i železničke i autobuske stanice, turističke atrakcije, kao i kafiće, jer su ovo vrlo posećena mesta, a kriminalci ih obožavaju zbog velikog broja potencijalnih žrtava.

Ovo, naravno, ne znači da izbegavate punjenje po svaku cenu, već samo ako je dostupno rešenje USB port ili kabl. Kako kaže FBI, svuda nosite svoj USB kabl i punjač, i slobodno upotrebite utičnice, ako ih ima. Između utičnice i punjača se ne odvija prenos podataka, pa je vaš telefon u ovom slučaju potpuno bezbedan.

Pogledajte kako izgleda modifikovan USB kabl koji je lako dostupan na internetu:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Darko

Odavno je poznato ovo ali ima rešenje. Kupi se usb kabal koji ne može da radi prenos podataka i ubode se u usb port uređaja za punjenje. Ako nema usb konektora na uređaju za punjenje, onda ne puniš telefon.