Šta je Eco Rating telefona i zašto je važan | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je Eco Rating telefona i zašto je važan

U Srbiju stiže jedinstvena metodologija za procenu uticaja mobilnih telefona na životnu sredinu

 Eco Rating telefona Izvor: Unsplash

U današnje vreme, kada sve više računa vodimo o životnoj sredini, pre kupovine je veoma važno znati koliko će naši pametni telefoni trajati, koliko ih je lako popraviti, ali i koliki otisak ostavljaju na našu planetu. Upravo zato postoji Eco Rating, međunarodna metodologija za procenjivanje nivoa održivosti i ekološkog uticaja telefona.

Eco Rating metodologija procenjuje ceo životni ciklus mobilnih telefona - od sirovina upotrebljenih za izradu uređaja do mogućnosti njegovog zbrinjavanja nakon upotrebe i daje preciznu ocenu njegovog uticaja na životnu sredinu. Konačna ocena obuhvata više od 10 analiziranih kategorija među kojima su energetsku efikasnost i količina prirodnih resursa korišćenih u njegovoj proizvodnji, dužina radnog veka uređaja, mogućnost popravke i recikliranja. Maksimalna ocena koju jedan telefon može da dobije je 100, a što je ocena viša, bolje su performanse uređaja u pogledu održivosti životne sredine.

U narednim nedeljama, potrošači u Srbiji će prvi put imati priliku da vide uređaje ocenjene metodologijom Eco Rating-a, i to u ponudi kompanije A1 Srbija koja je rešila da kupcima pomogne da donesu održivije odluke prilikom kupovine telefona, kao i da podstakne proizvođače da smanje negativni ekološki uticaj uređaja.

Kako bi dodatno podržala korisnike da naprave pozitivnu promenu, odabrani telefoni u ponudi, sa višom Eco Rating ocenom, dobiće produženu garanciju na 3 godine, počev od avgusta. 

"U vreme kada je briga o životnoj sredini zajednička misija, naša je obaveza da omogućimo korisnicima pristup svim informacijama, pa tako i onim o ekološkom uticaju mobilnih telefona koje koriste i dodatno podržimo njihove ekološke izbore. Eco Rating donosi transparentnost i jedinstvenu mogućnost da korisnici prepoznaju i uporede ekološku održivost mobilnih telefona i time svojim izborom lično doprinesu očuvanju životne sredine", kaže Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.

Do kraja 2022. godine Eco Rating metodologijom je ocenjeno više od 300 uređaja, a ukupan broj će se kontinuirano povećavati, kako bi se zadovoljila sve veća potreba korisnika za transparentnošću.

"Konzorcijum Eco Rating-a veruje da je pravo vreme da se uspostavi usaglašen Eco Rating za čitavu industriju, koji će poboljšati transparentnost i pomoći u podizanju svesti o uticaju telefona na životnu sredinu. Ponosni smo što širimo svoje prisustvo i ulazimo na srpsko tržište zajedno sa A1 Srbija, etabliranom i jakom međunarodnom telekomunikacionom kompanijom. Ovaj korak ne samo da dalje razvija Eco Rating, već doprinosi održivom razvoju telekomunikacione industrije u Srbiji", navode iz Eco Rating konzorcijuma.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:44
Samsung reciklaža plastike za Galaxy telefone VIDEO
Izvor: Samsung
Izvor: Samsung

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA