Koliko struje troši veš mašina i kako možete da uštedite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko struje troši veš mašina i kako možete da uštedite

Veš mašina je još jedan od uređaja bez kojih se ne može i koji se često uključuje, pa je zato važno da znamo koliko struje troši na mesečnom nivou i od čega zavisi potrošnja.

 Koliko veš mašina troši struje mesečno Izvor: Pexels

Mašine za pranje veša su neophodan kućni aparat u svakom domu. One nam olakšavaju život i čine da uvek imamo čistu i svežu garderobu. Međutim, budući da ih često koristimo postavlja se pitanje koliko struje troši veš mašina.

U narednim redovima ćemo objasniti od čega zavisi potrošnja mašine za veš i šta se može učiniti da bi se potrošnja smanjila, tj. da bi se ostvarila određena ušteda koja, dugoročno, nije zanemarljiva.

Od čega zavisi koliko struje troši veš mašina?

Prvo što je potrebno naglasiti jeste da to koliko struje troši veš mašina može da varira u zavisnosti od nekoliko faktora: veličine tj. kapaciteta veš-mašine, njene ocene energetske efikasnosti (energetske klase), tipa mašine za pranje veša i načina na koji se koristi.

Kako piše Đorđe Mitić sa sajta Iskustva & Preporuke, jedan od načina da dobijete predstavu o tome koliko struje mašina za pranje veša koristi je da pogledate kojoj energetskoj klasi vaša mašina pripada. Ova informacija se nalazi na takozvanoj energetskoj nalepnici koja po zakonu mora biti istaknuta na svim novim mašinama za pranje veša. Što je veća energetska ocena, to je mašina efikasnija i manje električne energije će koristiti za pranje veša.

Generalno govoreći, mašine za pranje veša sa prednjim punjenjem obično su energetski efikasnije od modela sa gornjim punjenjem. To je zato što mašine sa prednjim punjenjem koriste manje vode i struje za pranje i centrifugiranje odeće. Takođe imaju veći kapacitet, tako da možete oprati više odeće odjednom, što dugoročno može da uštedi i električnu energiju i vodu.

Na nalepnici koja sadrži informaciju o energetskoj klasi kojoj vaša mašina pripada možete pronaći i podatak o tome koliko struje troši veš mašina na godišnjem nivou. Ova informacija će vam dati grubu procenu o potrošnji veš mašine koja je dobijena na osnovu standardne upotrebe mašine za pranje veša.

Naime, stvarna količina električne energije koju vaša mašina za pranje veša koristi može biti veća ili manja od deklarisane, u zavisnosti od načina na koji je koristite. Na primer, ako svoju odeću stalno perete u veoma toploj vodi, mašina za pranje veša će verovatno trošiti više struje nego što je procenjeno. S druge strane, ako prvenstveno perete veš u hladnoj vodi, vaša mašina za pranje veša će verovatno trošiti manje struje.

Kada govorimo o mašinama za pranje veša, potrošnja električne energije je povezana i sa potrošnjom vode. Naime, svu vodu koja je dospela u bubanj mašine je potrebno zagrejati, a što je količina vode veća biće potrebno i više električne energije za grejanje te vode. Napredniji modeli veš mašina gotovo uvek poseduju i tehnologije koje za cilj imaju da smanje količinu vode koja je potrebna za jedan ciklus pranja.

Naravno, ne sme se zanemariti ni to da li je reč o mašini za pranje veša ili o mašini za pranje i sušenje veša, jer mašine za sušenje veša koriste znatno više električne nergije kako bi osušile veš.

Koliko struje troši prosečna veš mašina?

U proseku, mašina za pranje veša, u zavisnosti od modela, angažuje između 400 i 1.400 vati (W) električne energije.

Da bismo saznali koliko struje troši jedna veš mašina, u proseku, sagledaćemo tri različita scenarija:

  • Svakodnevno korišćenje veš mašine
  • Uključivanje mašine tri puta nedeljno
  • Uključivanje mašine jednom nedeljno

Takođe, uzećemo za primer veš mašinu čija je snaga 900 vati i program pranja u trajanju od sat vremena.

Ako svakodnevno koristite ovakvu mašinu za pranje veša, ona će trošiti 6,3 kWh električne energije nedeljno, odnosno 27 kWh za period od 30 dana, odnosno 328,5 kWh godišnje.

Korišćenje iste mašine za pranje tri puta nedeljno će potrošiti 2,7 kWh struje nedeljno, odnosno oko 11,7 kWh mesečno iliti oko 140,4 kWh godišnje.

U slučaju da veš mašinu snage 900 W uključujete samo jednom nedeljno i da program pranja traje sat vremena, nedeljno ćete potrošiti 0,9 kWh električne energije, za mesec ćete potrošiti oko 3,9 kWh, a za celu godinu oko 46,8 kWh.

Kada ove cifre pomnožite sa cenom struje dobićete iznos koliko je potrebno da svakog dana, meseca ili godine, izdvojine za struju koju troši veš mašina. U trenutku pisanja ovog teksta, prosečna cena struje, sa uračunatim taksama i porezima, iznosi 12,40 RSD za 1 kWh.

Kako smanjiti količinu struje koju potroši veš mašina?

Ako znate koliko struje troši veš mašina i želite da vaš račun za struju bude manji, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite:

  • Perite odeću u hladnoj vodi - niža temperatura vode znači uštedu energije i manji račun za struju.
  • Koristite pun kapacitet bubnja - ako mašinu za veš napunite do vrha, umesto da veš perete u nekoliko tura, za to će biti potrebno manje vode i struje.
  • Izaberite energetski efikasniju mašinu za pranje veša - ovo je svakako stavka koju je potrebno uzeti u razmatranje kada kupujete novu mašinu za veš.
  • Ne koristite mašinu za sušenje veša - mnoge veš mašine su ujedno i mašine za sušenje odeće. Ukoliko garderobu sušite na žici za veš, uštedećete na struji.

Dakle, to koliko struje troši veš mašina može varirati u zavisnosti od više faktora, a na neke od njih možete i sami direktno uticati. Izborom energetski efikasne mašine, pranjem u hladnoj vodi, korišćenjem punog opterećenja i sušenjem odeće na vazduhu, možete pomoći u uštedi energije i smanjenju računa za energiju - i to značajno.

Ovde možete pročitati zašto je važno redovno čistiti filter na veš mašini.

Da li ste zadovoljni svojom mašinom za pranje veša?

Korisničke recenzije, iskustva, preporuke i ocene za veš-mašine su, bez sumnje, najveća pomoć svakome ko planira kupovinu nove mašine za pranje ili pranje i sušenje veša. Podelite svoje iskustvo sa uređajima koje koristite ili ste ih ranije koristili i upoređujte cene veš-mašina na našem sajtu, za stotine modela koji se mogu kupiti u prodavnicama u Srbiji.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Mašina je ljomberski san, prava aristokratija pere na ruke.

Makina

Moja veš mašina gorenje 1100 obrtaja i 6.5 kg veša, ne troši el. energiju jer je ne koristim, kao ni ta peć 3 kw Magnohrom stari tip, koju sam isključio davno, ali opet mi isto dolaze računi i tu je problem. Izgleda pošten korisnik ne može ništa bez advokata

Tanja

Troši onoliko koliko mora. Nema tu pomoći, osim ako ne živiš u svojoj kući pa je pališ noću kada je jeftina struja. Ovako u stanu možeš samo da se slikaš. Eto kratko a slatko.