Prodaja računara doživela najveći pad u istoriji | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaja računara doživela najveći pad u istoriji

Tržište računara je u četvrtom kvartalu zabeležilo najveći pad prodaje ikad.

 Prodaja računara pala za 28 posto u četvrtom kvartalu Izvor: Unsplash

Pad prodaje računara je bio očekivan krajem prošle godine, ali sumnjamo da je malo ko mogao da predvidi zapanjujuće brojke koje su analitičarske kompanije prikazale. Gartner i IDC procenjuju da su isporuke računara pale više od 28% u poslednjem kvartalu 2022. Ova brojka predstavlja najveći pad prodaje koji je Gartner ikada zabeležio, što nije mala stvar, pogotovo ako uzmemo u obzir da izveštavaju o stanju na tržištu računara od 90tih godina. Ove zapanjujuće brojke znače da je pad prodaje na godišnjem nivou iznosio više od 16%.

Naravno, ovaj pad nije jednako pogodio sve proizvođače. Tri najveća brenda, Lenovo, HP i Dell, pretrpela su pad isporuka između 29 i 37% u četvrtom tromesečju u odnosu na prošlu godinu. Pad prodaje Acer kompjutera je pao za 41%, prema Gartner-u, a čini se da je Apple pretrpeo najmanji udarac, iako je to značilo da su isporuke giganta iz Kupertina pale za čak 10%.

Zaključak kompanija Gartner i IDC je isti - prodaja računara je porasla u 2021. godini kada su ljudi masovno nastavili da rade od kuće, ali je to interesovanje opalo kada su postepeno počeli da se vraćaju u kancelarije. Pored toga, globalna recesija i ekonomska kriza su oticale na kupovnu moć potrošača, ostavljajući ljude sa manje novca za nove mašine.

Ipak, objavljene brojke, u zavisnosti od konteksta, ne znače da je u 2022. godini prodaja računara bila loša, štaviše, bila je osetno bolja u odnosu na brojeve koje smo viđali pre pandemije, pa se ovo može smatrati i dobrim rezultatima u "redovnim" okolnostima.

Gartner i IDC sumnjaju da će tržište oporaviti do 2024. godine. Ukoliko proizvođači budu želeli da postižu rekordne rezultate u budućnosti, sviđalo se to njima ili ne, moraće da spuste cenu svojih uređaja kako bi ponovo zainteresovali kupce.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lovro

Pogledajte cene maticnih ploca za AM5 platformu ili za intel 13-te generacije sa podrskom za DDR5. Bez 25000din nista. Podigli cene nenormalno. I treba da niko nista ne kupuje.

NNnn

Dace Bog da pada jos vise!

Max

Apple po običaju najbolje prošao.