Sve slabija prodaja bežičnih slušalica | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve slabija prodaja bežičnih slušalica

Autor Igor Žeželj

Rast je u trećem tromesečju 2022. usporio na 6%, što je znak da je tržište pametnih ličnih audio uređaja u padu.

 Pad prodaje bežičnih slušalica u trećem kvartalu 2022 Izvor: Unsplash

Prema najnovijim procenama Canalys-a, globalno tržište pametnih ličnih audio uređaja pretrpelo je drugi uzastopni pad u trećem tromesečju 2022, sa padom isporuka za 4% na 113,6 miliona jedinica. TWS je ostao jedina kategorija (uključujući bežične slušalice) koja je pokazala porast, sa rastom od 6% na 76,9 miliona jedinica u kvartalu.

Apple (uključujući Beats) odbranio je svoju vodeću poziciju lansiranjem druge generacije AirPods Pro slušalica, što je dovelo do povećanja isporuka od 34% i tržišnog udela od 31%. Samsung je zauzeo drugo mesto, ali su isporuke ove kompanije pale za 15% uprkos lansiranju novih Galaxy Buds2 Pro slušalica.

Indijski lokalni dobavljač boAt zauzeo je treće mesto s 5% tržišnog udela, ali mu se stopa rasta usporila na 50%. Xiaomi i Skullcandy zauzeli su četvrto i peto mesto, sa 4%, odnosno 3% udela.

Zahvaljujući Apple-ovom lansiranju AirPods Pro 2 slušalica je isporučeno 4,2 milijuna jedinica ovog modela, što čini 20% svih isporuka AirPod slušalica. Uprkos lansiranju svog najnovijeg vodećeg modela, Samsung se suočio sa drugačijom situacijom, jer su isporuke Galaxy slušalica pale za 25%.

“Kasni datum isporuke u avgustu i viša prodajna cena Galaxy Buds2 Pro ograničili su tržišne performanse serije Galaxy Bud u trećem tromesečju”, rekla je analitičarka Canalys Research Šeri Džin. “Samsung je takođe zauzeo konzervativniji pristup u svojim aktivnostima povezivanja u trećem tromesečju kako bi zadržao vodeću poziciju svoje Pro serije u tromesečju lansiranja.”

Isporuke TWS-a u Indiji dosegle su gotovo 10 miliona jedinica u trećem tromesečju 2022, dok su isporuke bežičnih slušalica zabeležile svoj prvi pad, od 20%. Udeo TWS kategorije prvi put je prešao 50%, dok je stopa rasta celog tržišta usporila na 2%.

U trećem tromjesečju 2022. su brendovi kao što su Sony, Jabra i JBL bile usmerene na zvuk, koristile su agresivne popuste na svim kanalima kako bi održale nivoe isporuke, značajno podrivajući tržišne performanse brendova sa vrednošću za novac.

Ali povećanje tržišne vrednosti ovih brendova je relativno ravnomerno, što odražava makroekonomske pritiske pod kojima su dobavljači. U četvrtom tromesečju bi tržišni učinak mogao da nastavi sa padom, predviđa Canalys.

U poređenju sa prošlogodišnjim količinama isporuke, većina dobavljača će biti opreznija, nadajući se da će izbeći prekomerne količine zaliha. Agresivni popusti samo će kratkoročno ublažiti bol. Prodavači moraju proširiti svoje korisničke baze, a istovremeno zadržati svoje trenutne prednosti kako bi zadržali udeo i preživeli u budućnosti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA