EU će primorati proizvođače da pametni telefoni traju 5 godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU će primorati proizvođače da pametni telefoni traju 5 godina

Autor Ilija Baošić

Pet godina bezbednosnih ažuriranja, tri godine ažuriranje operativnog sistema i dostupni rezervni delovi su samo neki od predloga EU.

 EU zakon želi da pametni telefoni traju 5 godina Izvor: Unsplash

Zakonodavci Evropske unije su predložili sveobuhvatne zahteve za pametne telefone koji se prodaju u regionu. Regulatori su predložili da proizvođači telefona obezbede najmanje pet godina bezbednosnih ažuriranja i tri godine ažuriranja operativnog sistema za svoje uređaje. Štaviše, pomenuta ažuriranja bi trebalo da stignu do korisnika "najkasnije dva meseca nakon javnog objavljivanja".

Ako se primene, ova pravila bi mogla da suštinski promene način na koji proizvođači Android pametnih telefona rukuju softverskom podrškom za svoje uređaje. Samsung i Google su jedini brendovi koji obećavaju pet godina bezbednosnih ažuriranja za svoje telefone. Ipak, ova obećanja su i dalje rezervisana samo za premijum uređaje.

Ovakva uredba bi mogla da primora kompanije da uvedu dugotrajniju podršku ne samo za svoje flagship uređaje, već i za one srednje i niže klase, koji obične ne dobijaju dugoročna obećanja o ažuriranjima od proizvođača.

Nacrt pravilnika takođe nalaže da se kapacitet baterije uređaja "neće pogoršati nakon ažuriranja operativnog sistema ili ažuriranja firmvera". Takođe, "neće doći do promene performansi kao rezultat odbijanja ažuriranja, osim za aplikacije treće strane".

Uredba takođe predlaže da bi svi pametni telefoni i tableti na tržištu trebalo da dostupne rezervne delove do pet godina nakon lansiranja, što uključuje baterije, ekrane, kamere, portove i ostalo.

"Korisnici često prerano menjaju uređaje, a oni se na kraju njihovog korisnog veka nedovoljno ponovo koriste ili recikliraju, što dovodi do rasipanja resursa" navodi se u nacrtu. Produženje njihovog životnog veka na pet godina bilo bi kao skidanje miliona automobila sa puteva, prema nalazima Evropske komisije.

EU u poslednje vreme prednjači u pogledu regulative za pametne telefone. Nedavno je usvojen zakon koji zahteva da svi pametni telefoni imaju USB-C port do 2024. godine. Najnoviji predloženi propisi su po prirodi još agresivniji i mogli bi suštinski da izmene tržište, ako budu usvojeni.

Pogledajte šta smo sve videli na IFA 2022 sajmu potrošačke elektronike:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

hmmm

Nešto korisno i od EU.

beogradska seljačina

Već u sledećem životu...

Mutluk

@beogradska seljačina Ne budi neverni toma, pa uveli su ovo za USB i ajfone