Apple raste, Kinezi padaju - kako izgleda najnoviji presek tržišta pametnih telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple raste, Kinezi padaju - kako izgleda najnoviji presek tržišta pametnih telefona

Autor Ilija Baošić

International Data Corporation je objavio svoj izveštaj o prodaji pametnih telefona za prvi kvartal 2022. godine.

 telefoni Izvor: YouTube / ASBYT / Screenshot

Samsung je već godinama vodeći proizvođač pametnih telefona. Kompanija nastavlja da dominira tržištem, pošto je južnokorejski gigant ostao na prvom mestu u prvom kvartalu ove godine.

Prema poslednjem izveštaju International Data Corporation (IDC), Samsung je ostao vodeći svetski proizvođač pametnih telefona, sa tržišnim udelom od 23,4% i isporukom od 73,6 miliona uređaja u prvom kvartalu 2022.

Možda će vas zanimati

Isporuka 73,6 miliona uređaja ukazuje na pad od 1,2% u odnosu na prethodnu godinu, pošto je kompanija isporučila 74,5 miliona telefona u prvom kvartalu 2021.

Apple je zauzeo drugu poziciju sa tržišnim udelom od 18% i ukupnim isporukama od 56,6 miliona iPhone uređaja od januara do marta ove godine. Za razliku od kompanije Samsung, Apple je ostvario rast od 2,2% u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

 izveštaj o prodaji Izvor: IDC

Xiaomi, OPPO i vivo zauzimaju treću, četvrtu i petu poziciju. Xiaomi je zauzeo 12,7% udela tržišta, sa 39,9 miliona isporučenih pametnih telefona, dok je OPPO isporučio 27,4 miliona jedinica, što je jednako tržišnom udelu od 8,7%. Kompanija vivo obuhvata 8,1% tržišta, pošto je isporučila 25,3 miliona uređaja.

Slično kao i Samsung, sva tri kineska proizvođača pametnih telefona pokazuju pad u isporukama u poređenju sa istim periodom prošle godine, pri čemu je vivo zabeležio ogroman pad od 27,7%, zatim OPPO 26,8%, a Xiaomi pad od 17,8%.

Prema rečima Nabile Popal iz IDC, kompanije se bore na tržištu zbog problema u lancu snabdevanja za ključne komponente, potrebne za pravljenje pametnih telefona. Ona nagoveštava i smanjenu potražnju potrošača zbog trenutnog ekonomskog stanja i globalne inflacije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA