NAJGORI PRVI KVARTAL U POSLEDNJIH 9 GODINA: Isporuke telefona pale za 12%, Xiaomi najveći gubitnik | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJGORI PRVI KVARTAL U POSLEDNJIH 9 GODINA: Isporuke telefona pale za 12%, Xiaomi najveći gubitnik

Autor Ilija Baošić

Prva tri meseca 2022. godine su najgori prvi kvartal od 2013. godine, kada je isporuka telefona u pitanju.

 Samsung iPhone prvi kvartal evropa Izvor: Unsplash

Prema novom izveštaju firme Counterpoint Research, evropsko tržište pametnih telefona je u prva tri meseca ove godine registrovalo najnižu ukupnu isporuku u prvom kvartalu od 2013. godine. Isporuke telefona u regionu pale su za 12% u odnosu na prethodnu godinu, na samo 49 miliona u prvom kvartalu.

Samsung je zadržao svoju čelnu poziciju sa 35% udela na tržištu, uprkos tome što je isporuka opala za 16% u odnosu na isti period prethodne godine. Apple je završio na drugom mestu sa 25% kolača, ali je imao negativan rast od 6%.

Možda će vas zanimati

Obe kompanije su lansirale nove uređaje tokom ovog perioda - Samsung svoju Galaxy S22 seriju, a Apple iPhone SE model treće generacije.

Treće mesto zauzima Xiaomi, zahvaljujući svom udelu u isporuci od 14%, ali je bio najveći gubitnik, jer su njegove isporuke pale za 36% u poređenju sa prvim kvartalom 2021.

 Q1 evropsko tržište Izvor: Counterpoint Research

Jedini od vodećih pet proizvođača sa pozitivnim rastom u Evropi u prvom kvartalu bio je realme. Firma je porasla za 67% u odnosu na prethodnu godinu, sa dva na četiri odsto.

Counterpoint je naveo niz faktora koji su doveli do kvartalnog pada, uključujući kontinuirani nedostatak komponenti, dodatna zatvaranja zbog pandemije u Kini, nazadovanje ekonomskih uslova, kao i rat između Rusije i Ukrajine. Očekuje se da će se situacija pogoršati pre nego što se poboljša, posebno u drugom kvartalu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA