PRVA SLIKA OD 200 MEGAPIKSELA NAPRAVLJENA MOBILNOM KAMEROM: Da li je 616 kvadratnih metara dovoljno veliko za vas?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVA SLIKA OD 200 MEGAPIKSELA NAPRAVLJENA MOBILNOM KAMEROM: Da li je 616 kvadratnih metara dovoljno veliko za vas?!

Prva fotografija uslikana novim Samsung HP1 senzorom od 200 MP

 PRVA SLIKA OD 200 MEGAPIKSELA NAPRAVLJENA MOBILNOM KAMEROM:
Da li je 28 x 22 metra dovoljno veliko za vas?! Izvor: YouTube / Samsung / Screenshot

Samsung je u septembru 2021. godine najavio svoj HP1 senzor od 200 MP. Telefoni, čiji sistem kamera će posedovati novi senzor, su vrlo blizu, a sada je kompanija pokušala da potrošačima dočara šta mogu da očekuju.

Tim za senzorska rešenja je preuzeo veoma zahtevan zadatak na sebe - iako je senzor još uvek u fazi razvoja, uslikali su fotografiju pomoću modula kamere i odštampali je na bilbord dimenzija 28 x 22 m.

Možda će vas zanimati

"Uvek sam se pitao koju veličinu možete da postignete kada je u pitanju štampanje slike od 200 MP", rekao je Minhjuk Li, inženjer iz tima.

Pitate se kako su to uspeli? Za početak, Samsung nije prikačio senzor od 200 MP na mobilni telefon, već su pričvrstili modul kamere na test ploču, a kao subjekat odabrao mačku.

Fotograf je prvo proverio ekran i podesio kompoziciju. Zatim su inženjeri izmenili podešavanja da bi optimizovali ekspoziciju i fokus. Nakon posmatranja kretanja mačke, filmska ekipa je koristila različite metode za snimanje serije slika.

Samsung je napravio i poseban adapter za objektiv, ali su odustali od te ideje. "Ipak smo smatrali da je najvažnije snimiti scenu u istim uslovima u kojima bi to učinili i korisnici pametnih telefona", rekao je Keul Li, član tima. "Zato smo izabrali modul kamere bez drugih pomagala. Rezultati su bili zadivljujući."

Tim je odštampao sliku od 616 m2 na 12 odvojenih komada tkanine, a zatim ih spojio.

"Senzor od 200 MP omogućava korisnicima da uslikaju fotografiju koja se može uvećavati i isecati bez ugrožavanja kvaliteta slike", kaže tim.

Kada stigne na telefone, Samsung HP1 senzor će koristiti novu ChameleonCell tehnologiju spajanja piksela, koja omogućava grupisanje 4 ili 16 piksela u jedan veći piksel. Ove konfiguracije efektivno pretvaraju HP1 u senzor od 50 MP sa pikselima veličine 1,28 mikrona, odnosno senzor od 12,5 MP sa pikselima od 2,56 mikrona.

Samsung HP1 senzor od 200 MP
Izvor: Samsung

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Limun

Gledam svoje slike od pre desetak godina slikane telefonima sa 2-3-5 mp. Slike su oštrije i prijatnije za oči nego sa današnjih telefona sa kamerama od 13-20 ili više mp.

Dušan

Imam Samsung mobilni sa 48 Mgpixela. Pokušam da zumiram nešto na 15m, kič, pokušam da uslikam ružu sa 30 cm, kič! Napusti me volja, uzmem svoj Nikon fotoaparat, sa 12 Mgpixela i 15X optičkim zumom, i napravim fenomenalne fotke!!!

beogradska seljačina

Ama ne može ništa da prođe bez nišanskog pogleda neobrijanog koreanca sa minđušom & kapom, "programer, hipišizik, vizionar, wcšoljar"....