NAJMOĆNIJI APPLE DESKTOP RAČUNAR: M1 Ultra čip za potpuno drugačiji Mac Studio | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJMOĆNIJI APPLE DESKTOP RAČUNAR: M1 Ultra čip za potpuno drugačiji Mac Studio

Umesto M2 generacije Apple procesora, Apple je prosto spojio dva M1 Max čipa u jedan, "novi" - M1 Ultra

 Apple M1 Ultra 6.jpg Izvor: SmartLife / Apple

Taman kada ste pomislili da je sufiks Max najdalje što će Apple ići sa svojom generacijom procesora, dobili smo Ultra verziju, suštinski dva, do juče najjača M1 Max čipa spojena u jedan veliki. S obzirom na to da su novi čipovi fizički spojeni specijalnom magistralom, jasno je da je Apple ovo planirao od samog starta, i da nije u pitanju potez koji je odlučen u poslednjem trenutku.

UltraFusion

Spajanje dva M1 Max čipa omogućeno je zahvaljujući novoj Apple UltraFusion arhitekturi sa brzom 2,5 TB/s internom magistralom zahvaljujući kojoj je ovo spajanje moguće bez mnogo kašnjenja. Takođe, ovaj interfejs omogućava da sistem nova dva spojena čipa vidi kao jedan, što drastično olakšava softversku obradu podataka, bez dodatne logičke podrške za preraspodelu poslova.

Možda će vas zanimati

U suštini, Apple je uspeo da napravi spoj dva procesora i da eliminiše sve negativne posledice koje se javljaju u tom procesu: dodatno kašnjenje i optimizaciju rada u operativnom sistemu.

Ono što smo dobili je M1 Ultra čip sa 20 CPU jezgara (16 brzih i 4 štedljiva), 64 GPU jezgra i 32 Neural Engine jezgra zadužena za poslove sa veštačkom inteligencijom. Kao šlag na torti dolazi podrška za masivnih 128 GB RAM-a, što je ozbiljan pomak za Apple procesore.

Jači od svega, verujte im na reč

Prema njihovim testiranjima, Apple tvrdi da M1 Ultra ima 8 puta jače performanse od regularnog M1 čipa, koji smo videli u novom iPad Air tabletu.

Kao i uvek, Apple ima neke vrlo odvažne tvrdnje za svoje nove procesore, u pratnji nekih vrlo nejasnih grafikona, sa vrlo šturim skalama i čudim poređenjima.

 Apple M1 Ultra 3.jpg Izvor: SmartLife / Apple

Najjači diskretni GPU

Jedna od tih tvrdnji je da su CPU performanse bolje od 16-jezgarnog PC desktop računara sa Core i9 129000K, uz 100 W manju potrošnju. Ona problematičnija izjava je vezana za GPU performanse, gde se kaže da su performanse integrisanog grafičkog procesora u M1 Ultra čipu uporedive sa “najjačim diskretnim GPU-om"  (NVIDIA RTX 3090) uz 200 W manju potrošnju.

 Apple M1 Ultra 4.jpg Izvor: SmartLife / Apple

Problem sa RTX 3090 je to što ova grafika na raspolaganju ima 10,496 CUDA jezgara, raspoređenih u 82 striming multiprocesora, a M1 Ultra ima 8.192 izvršne jedinice koje se mogu porediti sa CUDA jezgrima, pa će se koplja slomiti na efikasnosti pojedinačnih izvršnih jedinica, ali o tome tek kada izađu prvi testovi.

Sa 114 milijardi tranzistora, M1 Ultra je jedan od najgušće napakovanih čipova na svetu. Dodajte tome i podršku za 128 GB RAM-a i jasno je da je ovaj novi procesor namenjen nekim ozbiljnim veoma poslovima. Jedna od najvećih prednosti novog čipa, njegova sposobnost da ga sistem vidi kao jedan procesor u sinergetskim je efektom sa macOS-om, koji je optimizovan za rad sa novim čipovima, i koji maksimalno iskorišćava njihov potencijal. Na žalost, ovo ne može da izvede niko drugi osim ako Microsoft ne krene u proizvodnju svojih procesora ili AMD ili Intel ne predstave svoj novi operativni sistem.

Kome je M1 Ultra namenjen?

Drugi deo prezentacije bio je okrenut ka Mac Studio, novoj liniji malih računara, u kojima će se nalaziti sveži M1 Ultra čip. U pitanju je mini desktop, koji kreće sa cenom od 1.999 dolara sa M1 Max čipom, 32 GB memorije i SSD-om od 512 GB, odnosno 3.999 dolara sa M1 Ultra čipom, 64 GB memorije i 1 TB brzog skladišta.

Možda će vas zanimati

Dok je na samom vrhu Apple ponude do danas bila Mac Pro serija desktop računara, od danas je to Mac Studio. Iako po dimenzijama deluju kao Mac Mini računari, Mac Studio pakuju ozbiljan hardver u veoma malo aluminijumsko, kućište za pojmove današnjih desktop računara.

Pored moćne unutrašnjosti, Apple ima bogat izbor konekcija. Tu su 4 Thunderbolt porta, 10 Gb/s LAN, dva USB A porta, HDMI i 3,5 mm džek za slušalice. Od bežičnih konekcija podržani su Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.0. Napred su dodatna dva USB-C porta (3.2 gen 2) koji su kod modela sa M1 Ultra - Thunderbolt 4, za četiri puta veće brzine prenosa, kao i slot za SD kartice.

Mac Studio računari će podržavati čak četiri 4K Pro Display ekrana, što je dovoljno i za najzahtevnije kreatore sadržaja.

Među novim najavama performansi, Apple se hvali i da Mac Studio verzija sa M1 Max procesorom ima 50% bolje CPU performanse od Mac Pro sa 16-jezgarnim Xeon procesorom, odnosno dva i po puta bolje performanse od 27-inčnog iMac desktop računara sa 10-jezgarnim Core i9 procesorom.

Studio Display

Idealni par za Mac Studio računar je novi Apple Studio Display 27-inčni eksterni monitor. On ima uže ivice, aluminijumsko kućište i postolje koje omogućava nagib od 30 stepeni, sa opcionim (skupljim) postoljem za više slobode podešavanja. U pitanju je 5K Retina ekran sa svetlinom od 500 nita i podrškom za TrueTone, te dodatnim anti-reflektivni slojem za bolji prikaz.

Možda će vas zanimati

Ono što je posebno interesantno kod ovog modela je to što u sebi ima A13 Bionic čip, ali i 12 MP kameru koju smo videli kod iPad Air modela, sa Center Stage podrškom za bolje video pozive. Tu su i tri mikrofona studijske klase i čak šest zvučnika od kojih su četiri niskotonca sa prostornim audio efektima i Dolby Atmos podrškom. Pogledajte celu konferenciju za slučaj da ste nešto propustili:

Apple Peak Performance konferencija
Izvor: YouTube / Apple

Povezivanje je posebna priča: 3 USB-C porta od 10 Gb/s i jedan Thunderbolt 4 port za jednostavno povezivanje i 96 W napajanja za punjenje bilo kog laptopa kao što je MacBook Pro – sve preko jednog kabla.

Studio Display ekran dolazi sa cenom od 1.599 dolara i biće dostupan sa Magic periferijama, u tonu sa kućištem ekrana i Mac Studio računara. A kako drugačije?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Džumle

Nakupilo se džumle tih škart čipova pa ko vele ajde da nađemo način da nekome uvalimo!

bole

@Džumle tableti im brze renderuju od jakih desktop masina ali ih nece niko,propao apple...

Cao

”Jedna od tih tvrdnji je da su CPU performanse bolje od 16-jezgarnog PC desktop računara uz 100 W manju potrošnju, naravno bez konkretnog procesora.” Dragi autoru članka, gledaj dole desno na svim grafikonima. Sve ti piše.