Kina stvara vojsku hakera? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina stvara vojsku hakera?

Facebook, Twitter i slični sajtovi zabranjeni kineskim vojnicima, ali zato njihovi hakeri "haraju" internetom, kažu američki i evropski stručnjaci koji za poslednje "hakovanje" Gmail adrese zvaničnika SAD, okrivljuju upravo kineske hakere.

Stvarajući prijatelje na Internetu možete upasti u ruke "neprijatelju", upozorava list kineske vojske koji navodi da oko 2,3 miliona vojnika više neće moći da koristi društvene mreže.

Najveća vojska na svetu je obavestila svoje pripadnike i pripadnice da će striktno sprovesti u delo zabranu kako bi "obezbedili vojne tajne i čistotu i solidarnost" Narodno oslobodilačke armije, objavili su državni mediji.

Zvanični list oružanih snaga Kine je objavio da prenošenje ličnih podataka na mrežu, kao što je vojnikova adresa, dužnosti ili detalji o kontaktima, može dovesti do otkrivanja lokacije vojne baze u kojoj se nalazi.

List dodaje da posebni rizici postoje ako korisnici mreža na njih postavljaju svoje fotografije, kao one prilikom vežbi, što može da ugrozi vojnu sposobnost i opremu.

Zabrana korišćenja Interneta je sadržana i u pravilima objavljenim prošle godine u kojima je vojnicima zabranjeno da prave svoje sajtove ili pišu na blogovima.

Najnoviji koraci komanda da ponovo podsete i naglase zabrane, upozoravajuci na "potajnu borbu" na Internetu, ukazuje da je ova naredba bila ignorisana u zemlji gde su društvene mreže veoma popularne i raširene.

Oficiri i vojnici moraju da shvate "stvarnu opasnost" od sklapanja prijateljstva preko mreže i da "povećaju svoja znanja o neprijatelju", navodi se u tekstu.

Kina ima skoro pola milijarde korisnika Interneta, prema zvaničnim podacima, a društveni sajtovi na kineskom jeziku, slični Facebooku i Twitteru koji su blokirani u zemlji, broje na stotine hiljada korisnika.

Dnevnik je prošle nedelje objavio da je kineska vojska oformila elitnu specijalnu jedinicu za obezbeđenje Interneta od sve češćih sajbernapada, negirajući pritom da je cilj toga stvaranje "vojske hakera".

SAD, Australija, Nemačka i druge zemlje Zapada tvrde da navodno hakeri iz Kine izvode razne vrste upada u kompjuterske sisteme njihovih vlada i kompanija, što kineske vlasti negiraju.

Poslednji takav slučaj, za koji se pretpostavlja da su izveli kineski hakeri, dogodio se ovih dana. Naime, U internet naloge na mreži Gmail visokih američkih zvaničnika, kineskih disidenata, vojnih zvaničnika i novinara, upali su hakeri, saopšteno je iz Googla, precizirajući da je napad izveden iz Kine.

"Nedavno smo otkrili operaciju čiji je cilj bio prikupljanje lozinki. Izgleda da je cilj te kampanje bio kontrola sadržaja naloga", naveo je zvaničnik Googls Erik Grose.

Hakeri su navodno pokrenuli upad u Gmail iz Džinana, grada na severozapadu Kine.

Njihovom akcijom pogođeno je više stotina naloga na toj mreži, uključujući naloge američkih zvaničnika, novinara, kineskih disidenata, visokih vojnih zvaničnika i drugih zvaničnika iz više azijskih zemalja, pre svega Južne Koreje, naveo je Grose.

(agencije/MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi