STEAM DECK IPAK NE PODRŽAVA SVE IGRE: Uvode se oznake kako biste znali šta možete da igrate | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STEAM DECK IPAK NE PODRŽAVA SVE IGRE: Uvode se oznake kako biste znali šta možete da igrate

Još od samog početka Steam Deck je reklamiran kao prenosni računar - konzola, na kojoj možete igrati sve igre iz svoje Steam biblioteke. Izgleda da to nije u potpunosti tačno.

 Kategorije igara Izvor: SmartLife / Valve / Printscreen

Kao ideja Steam Deck konzole čekira veliki broj zahteva prosečnog igrača. U pitanju je pravi računar spakovan u malo kućište, dovoljno je ergonomski napravljen da vam neće smetati ni malo duže igračke sesije, a činjenica da možete da igrate sve što imate u svojoj Steam biblioteci je ono što je kupilo većinu korisnika. Međutim, kada je Valve rekao “Sve iz Steam biblioteke”, oni nisu mislili baš na sve, pa smo naučili da ne treba sve izjave shvatati bukvalno. Ok, neki od nas i nisu očekivali da će Steam Deck podržavati VR igre, ali opet...

Možda će vas zanimati

Program verifikacije

Kako se približava dan kada bi Valve trebao da isporuči Steam Deck svima koji su ga poručili, oni su odlučili da vizuelno označe sve igre prema kategorijama igrivosti, kako biste znali šta možete da očekujete. Sve igre su podeljene u četiri kategorije: Verifikovane, Igrive, Nisu podržane i Nepoznato.

Steam Deck Verified
Izvor: YouTube / Valve

Vizuelne oznake

Najviši nivo ima zeleni kružić sa znakom za štikliranje i označava igre koje super rade na Steam Deck konzoli. Sledi žuti kružić sa uzvičnikom. Ovo znači da igre rade, ali zahtevaju dodatne aktivnosti od korisnika poput upisivanja imena preko tastature na ekranu, ručno podešavanje grafike i slične vratolomije. Ukoliko vidite sivi krug sa vertikalnom linijom, to znači da igra nije podržana, dok isprekidani krug sa znakom pitanja znači da igra još uvek nije prošla program verifikacije.

Možda će vas zanimati

Verifikovane igre rade sa tastaturom na ekranu, podržavaju rezoluciju Steam Deck konzole, imaju punu podršku za operativni sistema i navigacija se obavlja preko kontrolera. Da bi se korisnicima olakšala navigacija, Steam će na prvoj strani prodavnice prikazati samo verifikovane igre, ali ćete prostim skrolovanjem doći i do drugih.

Prijavite se sami

Valve je takođe obavestio razvojne timove a potvrde da njihove igre podržavaju prenosni PC i korake koji su potrebni da njihove igre uđu u program verifikacije. Igre koje su “bitne”, da ne kažemo popularne će biti ručno verifikovane, čak iako ih njihov izdavač i razvojni tim ne prijave u program, kako zbog njihove potencijalne neažurnosti korisnici ne bi ispaštali. Čak iako razvojni tim neke igre misli da igra nije odgovarajuća za Steam Deck, ne postoji način da se ona ukloni sa prodavnice koja je ugrađena u Steam Deck.

Toplo-hladno

Kada su u pitanju PC igre, kompatibilnost i podešavanja na velikom broju uređaja su uvek izazov koji ima svoje dobre i loše strane. Od specijalnih džojstika za navigaciju i tastera, preko softvera protiv varanja, sve su to stvari koje mogu da pokvare ugođaj igranja. Sa druge strane, lepo je videti da se Valve trudi da proaktivno pomogne korisnicima da znaju šta mogu da očekuju kad im stigne konzola, iako su mnogi možda očekivali da će broj podržanih igara da bude mnogo veći.

Steam Deck program verifikacije
Izvor: YouTube / Steamdeck Dvelopment

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA