EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI VAŠ IPHONE 12 KAD IZAĐE IPHONE 13: Da li se zamena zaista isplati? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI VAŠ IPHONE 12 KAD IZAĐE IPHONE 13: Da li se zamena zaista isplati?

Jedna od stvari koje većina nas radi kada kupuje novi telefon je da prodaje stari kako bi u nekoj meri smanjio cenu novog telefona. Međutim, koliko zaista novca možemo da dobijemo za svoj stari telefon.

 Iphone 12 Izvor: SmartLife / Unsplash / Zana Latif

Apple korisnici su poznati po tome da po svaku cenu moraju da imaju najnoviji telefon čim se pojavi, ili u našem slučaju, čim vam istekne ugovor kod operatera. Ukoliko spadate u one koji planiraju da kupe iPhone 13, možda ne bi bilo loše da uporedite brojke.

Možda će vas zanimati

Prema izveštaju sajta Decluttr, koji je specijalizovan za prodaju gedžeta, evo brojki koje pokazuju koliko telefon gubi na vrednosti kada se pojavi novi model. Za uređaje kao što je iPhone 12, gubitak vrednosti je 12% nakon prvih mesec dana predstavljanja novog telefona i 20% nakon tri meseca. Ove brojke su malo veće kada su u pitanju dve ili tri generacije stari modeli – 15% nakon prvog i 25% nakon tri meseca.

Čekanje u fioci je najgore

Čak 46% ljudi ne menja svoj telefon kada kupi nov, već čeka u proseku 10 meseci da to uradi, i u tom procesu gube oko 30% vrednosti telefona. Tokom pomenutog perioda u kojem stari telefon "čeka u fioci", njegova vrednost će dodatno opasti, pa se procenjuje da prosečan korisnik samo u procesu čekanja izgubi oko 270.000 dinara u toku svog života.

Fascinantno je i to što četvrtina ispitanika uopšte nije svesna da čekanjem njihovi telefoni gube na vrednosti, dok 11% misli da će čekanjem vrednost njihovih telefona misteriozno porasti.

Otprilike trećina korisnika uopšte ne menja svoje stare telefone, što se pokazalo kao najneisplativiji potez, jer stari telefoni koji se ne koriste najviše gube na vrednosti. Ovo je izraženije kod starijih korisnika.

Možda će vas zanimati

Kada je u pitanju zamena starih telefona tokom perioda od 12 meseci,  gube oko 49% svoje maloprodajne cene, dok se posle dve godine mogu prodati za 37% svoje početne cene. Samsung je na drugom mestu sa gubitkom od 65% posle 12 meseci i 79% nakon dve godine kada istekne garancija.

 Vrednost posle 12 i 24 meseca
Vrednost posle 12 i 24 meseca
Izvor: Smartlife / decluttr.com / Printscreen

Telefon koji najmanje gubi na vrednosti posle 12 meseci ja iPhone 11 sa 37% nižom cenom, a slede iPhone 11 Pro Max i XS Max sa 43%.

 Vrednost posle 12 meseci
Vrednost posle 12 meseci
Izvor: Smartlife / decluttr.com / Printscreen

Faktori zamene telefona

Kada se odlučuje da je vreme za zamenu telefona najveći broj ispitanika kaže da je presudni faktor oštećenje telefona (36%), jer su kod skupih telefona popravke često jednake vrednosti telefona, pa se to ne isplati. Slede oni koji smatraju da je vreme za novi telefon (33%), bilo da je u pitanju neka zastarela komponenta poput kamere, nedostatak neke funkcije kao što je 5G, bolja baterija, nova biometrijska opcija otključavanja, nedostatak memorije ili skladišnog prostora. Posle toga na redu je 19% korisnika čiji glavni motivator je činjenica da je izašao model nove generacije.

iPhone 13
Izvor: YouTube / Marques Brownlee

Sa druge strane, faktor koji najčešće odvlači korisnike od kupovine je visoka cena.

Ne čekajte da izađe nova generacija

Ako zaista planirate da kupite novi telefon, a imate aktuelni model, topla preporuka je da to uradite pre nego što se pojavi nova generacija, jer je to trenutak kada možete dobiti najveću vrednost za svoj telefon. Naravnu, ukoliko imate rezervni telefon koji će vam pomoći da “premostite” period dok ne kupite novi telefon.

Pročitajte još i:

iPhone 13

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dok Holidej

Kod iPhone, možeš da se odlučiš da ga ne menjaš dok ti se ne smuči. Telefoni stari 5 godina rade jednako dobro kao i prvog dana i dobijaju sva ažuriranja. Ja imam iPhone 7+, supruga XS a ćerka 6S. Stari su redom 4+, 3 i 3 godine. Nema neke preterane potrebe za zamenom, tako da ako naleti neka akcija kod operatera, uzmemo nove ugovorne obaveze.

Beogradska seljačina

Koga briga, pa nije to nekretnina da se prati iz kvartala u kvartal. Ovo je igra u kojoj kuća nosi 90% konstantno.

Najnovije

Uređaji

Testovi