REŠENJE ZA LOŠ INTERNET I SLAB MOBILNI SIGNAL i u najzabačenijim i ruralnim delovima zemlje (FOTO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REŠENJE ZA LOŠ INTERNET I SLAB MOBILNI SIGNAL i u najzabačenijim i ruralnim delovima zemlje (FOTO)

Praktično, brzo i isplativo rešenje za dolazak signala mobilne telefonije i interneta i u najzabačenije delove sveta.

  Izvor: MONDO / Huawei

Više od 600 miliona ljudi širom sveta nije u dometu mobilne ili internet konekcije samo i isključivo zbog prirodnog okruženja i prirodnih prepreka, koje je teško prevazići.

Ove činjenice otežavaju implementaciju mobilnih i internet mreža u ruralnim i teško dostupnim mestima u svetu, ali i kod nas, a razvlačenje kablova je praktično nemoguće i neodrživa investicija.

Možda će vas zanimati:

Ipak, na MWC sajmu, koji se ove godine održava u prvo Šangaju, umesto u Barseloni, prikazano je prvo komercijalno rešenje, koje će na jeftin i praktičan način rešiti opisan problem i zaista obezbediti mobilni signal i internet svima. Kompanija Huawei predstavila je rešenje nazvano RuralStar Pro, koje se sastoji od mobilne 4G antene, bazne stanice i solarnih panela, koji služe za napajanje ovog sistema i njegovo odašiljanje 4G signala.

Tri najčešće korišćena modula mobilnih 4G baznih stanica (osnovna jedinica, daljinska radio jedinica i relejni uređaj) spojena su u samo jedan lagan modul, što olakšava prenošenje, montažu i popravku ove antene. Ukupno, ceo sistem troši manje od 120 vati struje i napaja se preko dva solarna ili po želji i većeg broja panela, koji sadrže solarne ćelije nove generacije. One sakupljaju svetlost brže, imaju veći kapacitet i izdržljivije su na temperaturne promene i rad na otvorenom prostoru.

Antena je napravljena od kompozitnih, dugotrajnih, ali lakih materijala, dok se ceo sistem može zakačiti na drvo, montirati na zvonik crkve, recimo ili na neku drugu pogodnu najvišu tačku, s koje će pokriti najveći broj stanovnika ruralnog ili zabačenog naselja.

Prema objašnjenju kompanije Huawei, troškovi instalacije i povezivanja ovih uređaja su maksimalno smanjeni, a povrat investicije može se očekivati najduže za tri godine. Instalacija sistema traje oko dva sata po jednom uređaju, što je za 80 procenata manje vremena potrebnog za instalaciju konvencionalne 4G stanice, nakon čega su dostupni svi LTE i VoLTE servisi, koje bi gotovo svaka 4G/4,5G mreža na svetu trebalo da podržava.

RuralStar Pro komercijalno je dostupno rešenje od decembra 2020. godine, a na mestima na kojima je već instalirano omogućava da se pokrivenost signalom poveća sa pet na čak 85 posto za samo nekoliko dana i da se obezbede kvalitetni glasovni i internet servisi, čija brzina je u proseku 30 Mbps.

Ovo Huawei rešenje već se koristi u Kini, Gvineji i Gani, a za digitalizaciju i pokrivanje mobilnim i internet signalom zainteresovani su mnogi operatori širom sveta, koji u RuralStar Pro sistemu vide jeftino i pouzdano, ali i isplativo rešenje za ovaj gorući problem.

Možda je ovo prilika i da se RuralStar Pro uzme u razmatranje i u Srbiji, koja isto ima ovaj problem u ruralnim sredinama, a koji je vlada već pokušavala da reši.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA