INTERNET KAKAV ZNAMO NESTAJE, POSTALO JE OPASNO: Otac mreže svih mreža upozorio da internet mora ostati isti! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INTERNET KAKAV ZNAMO NESTAJE, POSTALO JE OPASNO: Otac mreže svih mreža upozorio da internet mora ostati isti!

Na čijoj ste vi strani?

  Izvor: Mondo/ YouTube/ Printscreen/ TED

Jedan od pionira interneta, Tim Berners-Li smatra da zakon koji Australija želi da donese, a koji će primorati tehnološe gigante da plate novinskim agencijama za sadržaj, može da u potpunosti izmeni internet kakvog poznajemo.

Tvorac World Wide Web smatra da će taj zakon poremetiti postavljen poredak interneta, te da će on biti "nefunkcionalan".

Možda će vas zanimati:

"Konkretno sam zabrinut za taj zakon koji rizikuje kršenje osnovnog principa mreže zahtevanjem plaćanja za povezivanje određenog sadržaja na internetu" - rekao je on senatskom odboru koji pregledava zakon kojim bi se stvorio New Media Bargaining Code (kodeks pregovora o novim medijima).

"Ukoliko on bude bio primenjen globalno, mogao bi da učini da internet postane neizvodljiv širom sveta" - dodao je Tim Berners-Li koji nije siguran da li će internet kao takav opstati. Javnost je podeljena oko predloženog zakona. Postavlja se i pitanje da li on tera kompanije Google i Facebook da plate za dodatne klikove, kao i da li je ovo početak kraja slobodnom pristupu?

I u Evropi se pažljivo gleda kako će se odvijati situacija u Australiji, Francuska se dogovorila sa kompanijom Google da isplati tamošnjim medijima 70 miliona evra. Google smatra da taj zakon tera tu kompaniju da plati klikove. Regionalna direktorka kompanije Google u Australiji, Melani Silva je rekla istom odboru da je najviše zabrinuta zbog toga što zakon "zahteva plaćanje za jednostavne linkove i isečke".

"Koncept da se plaća veoma maloj grupi na internetu ili kreatorima sadržaja za to što se pojavljuju u organskim rezultatima pretrage može predstavljati za nas opasan presedan koji nosi neukrotiv rizik sa tačke gledišta proizvoda i poslovnog modela" - rekla je ona, a prenosti The Independent.

Peter Levis, direktor istraživačkog Centra za tehnologiju Australijskog instituta, smatra da je novčana vrednost novinarstva od javnog interesa i da tek treba da se utvrdi. "Kako vrednujete vesti zasnovane na činjenicama, a da su bez oglašavanja? Vesti su se oduvek vrednovale na osnovu toga koliko reklama može prodati. Kako Google i Facebook dominiraju na tržištu oglašavanja, i to su oduzeli iz jednačine, zbog čega pokušavamo da utvrdimo vrednost novinarstva od javnog interesa" - rekao je on.

Kompanija Facebook je pre nekoliko dana blokirala sav medijski sadržaj u Australiji zbog novog nacrta zakona u kojem nije precizirano šta je novinski sadržaj. Iako su blokirali sadržaj, pregovori nisu prestali: "Facebook nas je, uslovno rečeno, ponovo prihvatio za prijatelja. Raduje me činjenica da smo opet za pregovaračkim stolom" - izjavio je Skot Morison, premijer Australije.

Ostaje da vidimo kako će se i ova saga završiti, sa jedne strane imamo tehnološke gigante koji kontrolišu svet oglašavanja, a koji odbijaju da plate za tuđi sadržaj, dok sa druge strane imamo novinske agencije i državu koja ima interes da reguliše te kompanije. Šta god da se dogodi, internet svakako više neće biti isto mesto kao pre, te možda već sada vidimo prve naznake kako će on izgledati.

Kakav je vaš utisak o ovoj temi koju razrađujemo već nekoliko nedelja, koliko i sam spor traje.

Na čijoj ste vi strani? 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA