KORISTITE IH SVAKOG DANA, A GOOGLE IZBEGAVA DA IH AŽURIRA: YouTube, Gmail i druge aplikacije više nisu ni bezbedne?! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KORISTITE IH SVAKOG DANA, A GOOGLE IZBEGAVA DA IH AŽURIRA: YouTube, Gmail i druge aplikacije više nisu ni bezbedne?!

Mnogi tehnološki giganti su dali svoje viđenje o novim promenama.

  Izvor: YouTube/ Printscreen/ Parker Walbeck

Kompanija Apple će sa novim iOS 14 uslovima korišćenja onemogućiti brojnim aplikacijama da zarađuju novac.

Nova pravila koja se zovu App Tracking Transpareny (transparentnost praćenja aplikacije) jasno ukazuju da je reč o kontroli koja je bila prekopotrebna. 

Možda će vas zanimati:

Svima je jasno da tehnološke firme prikupljaju podatke svojih korisnika, nekad bez dozvole, a često ni ne obaveste korisnika da to rade. Sada korisnici iPhone telefona mogu da prihvate ili da odbiju da li će dati pristup svojim podacima, mnogo lakše nego što je to bilo učinjeno u prošlosti.

Apple je naredio svim aplikacijama da jasno otkriju koje podatke skupljaju o korisniku, a Apple ih poredi sa deklaracijama na hrani i proizvodima. Ovakva odluka te kompanije sugeriše na to da Apple želi da se fokusira na privatnost korisnika, a nisu svi primili nova pravila na najbolji mogući način.

Najglasnija je bila kompanija Facebook, o čemu ste mogli da čitate na našem portalu, a nas je zanimalo šta druge kompanije misle o novim pravilima.

Snapchat

Iz te kompanije smatraju da će ova promena imati negativan uticaj na poslovni model reklama, te da je prisutan "rizik od prekida potražnje" od strane oglašavača. Ipak, predsednik te kompanije, Evan Spigl je za ovu promenu: "Što se tiče pojedinih promena koje Apple pravi, znate mi zaista imamo visoko mišljenje o tim ljudima i srećni smo da donose prave odluke za njihove korisnike".

Twitter

Ta kompanija tvrdi da njihovo oglasno poslovanje neće imati uticaj na njih, te da će imati veoma uspešnu godinu: "Pod pretpostavkom da se globalna pandemija i dalje nastavi i da vidimo umereni uticaj uvođenja promena povezanih sa iOS 14, očekujemo da će ukupni prihod rasti brže od troškova 2021. godine" - samouvereni su iz te kompanije, prenosi Mashable.

Facebook

Zukerberg je često iznosio u javnosti tvrdnje da će poslovna odluka kompanije Apple "ubiti male programere", te da nova pravila su tu čisto da zacementira dominaciju kompanije Apple na tržištu poruka, napomenuvši da mala preduzeća neće moći da zarađuju ukoliko ne ciljaju korisnike reklamama.

Glavni finansijski službenik kompanije Facebook, Dejvid Viner je otkrio šta ove promene znače za Facebook: "Moraćemo da tražimo od korisnika dozvolu kako bi koristili podatke treće stranke da bi dostavili personalizovane reklame. Očekujemo da će s tim biti visoke stope onemogućavanja i to je uračunato u naše izglede".

Google

Ta kompanija je uglavnom ćutala kada je Apple objavio nova pravila. Kada su upitani o "promenama u industriji kada je u pitanju privatnost", i "šta investitori mogu da očekuju od potencijalnog uticaja na prihod oglasa zbog ovih promena", Google je tačno znao o čemu da priča, te su spomenuli menjanje sistema kolačića, odnosno cookies.

"Znamo da su očekivanja promenjena oko toga kako se podaci koriste online. Ljudi traže više privatnosti. Mi ostajemo i dalje veoma posvećeni saradnji sa oglasnom zajednicom na očuvanju privatnosti otvorenih standardnih mehanizama koji mogu, kako mi to nazivamo, održati zdrav i podržan reklamni oglas" - ističe Filip Šindler stariji potpredsednik te kompanije.

Google nije napomenuo da sprema slične promene, iako se već uveliko zna da rade na tome. Ništa nisu rekli ni o tome što nisu ažurirali njihove aplikacije kao što su Gmail i YouTube (poslednje verzije su stigle početkom decembra), jer kada to urade moraju da dostave koje podatke korisnika prikupljaju.

Veliki broj Google aplikacija nije dobilo ažuriranje u 2021. godini, u našoj galeriji možete da vidite podatke sa AppStore prodavnice, primetite kako nedostaju informacije o tome šta Google sve uzima od korisnika. Radi poređenja, YouTube je poslednji put na Android telefonima bio ažuriran 06. februara!

Šta vi mislite, ko ima pravo?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi