OTAC INTERNETA RAZOČARAN: Njegovo čedo nije ispalo kako je želeo, preuzima stvari u SVOJE RUKE! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OTAC INTERNETA RAZOČARAN: Njegovo čedo nije ispalo kako je želeo, preuzima stvari u SVOJE RUKE!

Staće na put tehnološkim gigantima koji iskorišćavaju korisnike!

  Izvor: Mondo/ YouTube/ Printscreen/ TED

Pre tri decenije, Tim Berners-Li je napravio World Wide Web, u narodu poznatiji kao internet!

Dok su drugi postali internet milijarderi, Berners-Li je radio sve u svojoj moći kako bi se internet razvio u alatku koja će pomoći ljudima da se povežu i da dele informacije.

Možda će vas zanimati:

Ovaj šezdesetopetogodišnjak veruje da je online svet zastranio od njegovih ideala, da je previše moći i previše ličnih podataka u igri, te da tehnološke kompanije kao Google i Facebook iste koriste, ali nije želeo da ih imenuje.

On ističe da su to postale platforme za nadgledanje, kao i "čuvari vrata" za inovacije. Iako su regulatori istakli istu zabrinutost, te se pred tehnološkim kompanijama nalaze oštrija pravila u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, Berners-Li smatra da treba da se zauzme drugačiji pristup. Ističe da je rešenje da se da veća individualna moć korisniku! Cilj je kako sam kaže "da se napravi internet koji sam originalno želeo!"

PODS ili skladište ličnih online podataka je ključni sastojak ka rešavanju ovog problema. Ideja je da svaka osoba može da kontroliše svoje podatke, kao što su posećene stranice, kupovina kreditnom karticom, rutina treninga, muzika koja se sluša, te da se one nalaze u individualnom sefu podataka, koji bi se nalazio na nekom od servera. Kompanije bi mogle da dobiju pristup tim podacima jedino uz dozvolu, putem bezbednosnog linka za određenu radnju kao što je obrada zahteva za pozajmicu ili prikazivanje personalizovanih oglasa.

Ovakva vizija Bernersa-Lija onemogućava tehnološkim kompanijama da prikupljaju i stalože korisnikove podatke. Zbog toga je pokrenuo i open-source projekat koji nosi naziv Solid, te je osnovao kompaniju Inrupt zajedno sa Džonom Brusom koji ima pet uspešnih start-up projekata iza sebe! "Ovde se radi o stvaranju tržišta" - istakao je Berners-Li. U novembru su predstavili svoje softver servere za preduzeća i vladine agencije. Inicijalni poslovni model ove kompanije je da naplaćuje naknadu za korišćenje, odnosno licencu, komercijalnog softvera koji koristi Solid open-source tehnologiju, a koja ima pojačanu sigurnost, kao i alatke za razvijanje i upravljanje. Do sada su skupili oko 20 miliona dolara.

Inrupt se kladi na to da će verodostojne organizacije podržati ovaj projekat. PODS će biti besplatan za korisnike, a ukoliko ovaj koncept zaživi, verovatno će imati malu cenu ili biti besplatan servis, te će nalikovati na uslugama elektronske pošte. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije sarađuje sa Inrupt na pilot projektima, pacijenti sa demencijom imaju svoje PODS u kom se nalaze lični podaci prikupljeni uz odobrenje pacijenta ili ovlašćenog rođaka, u suštini dođe kao električni zdravstveni karton. Ti PODS-ovi mogu ukazati kakva je pomoć potrebna pacijentu, od vezivanja pertli, do toga kakvu muziku voli da sluša kad je uznemiren, a svi ti podaci bi mogli biti preuzeti iz uređaja kao što su Apple Watch ili Fitbit...

Dati moć korisniku da kontroliše svoje podatke je želja Bernersa-Lija koji smatra da će nova pravila naterati preduzetnike, inženjere i investitore da pogledaju ideje za nove proizvode i servise, kao što su to oni uradili sa internetom. Dugoročan cilj je decentralizovano tržište koje je napajano ličnom osnaživanju i saradnjom: "Krajnja vizija je veoma moćna!". Postoje i ljudi koji su skeptični oko njegove vizije: "Niko neće da polemiše oko direkcije. On je na pravoj strani istorije, ali postavlja se pitanje da li će upaliti to na čemu radi!" - ističe Liam Broza, osnivač internet pregledačaLifeScope.

Pred Inrupt kompanijom je niz tehnoloških izazova, ali "nijedan nije težak kao otići do meseca" - ističe Brus Šnejer, šef sigurnosti u kompaniji Inrupt i stručnjak za privatnost i sigurnost."Ova tehnologija može da otključa veliku količinu inovacija, potencijalno može postati nova platforma kao što je to iPhone uradio u svetu smartfona. Imamo dobre šanse da promenimo kako internet funkcioniše. Tim je to već uradio!" - zaključuje Šnejer.

Šta vi mislite, da li će uspeti?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / The New York Times)

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi