VELIKA POBEDA KORISNIKA: Konačno ćemo znati koliko će nam muke zadati kupljen telefon! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VELIKA POBEDA KORISNIKA: Konačno ćemo znati koliko će nam muke zadati kupljen telefon!

Mobilni telefoni će uskoro dobiti oznake koje ocenjuju nivo težine popravke uređaja!

  Izvor: Mondo / Phone Fixer

Evropski parlament je glasao za predlog „pravo na popravku“ koji može značajno da utiče na industriju mobilnih telefona.

Sa ovim predlogom. kojeg je Francuska prva usvojila i koji će u toj zemlju započeti početkom sledeće godine, korisnici će imati više slobode u popravci svojih uređaja, dok će proizvođači morati da se pozabave životnim vekom njihovih proizvoda.

Možda će vas zanimati:

Evropska komsija je predstavila plan za novi zakon „pravo na popravku“ koji pokriva pametne telefone, tablete, laptopove u 2021. godini, kao deo inicijative u borbi sa otklanjanjem elektronskog otpada i neutralisanjem emitovanja ugljen-dioksida u Evropi do 2050. godine.

Pravo na popravku“ želi da popravak uređaja učini privlačnijim i lakšim za korisnike, tako što će proizvođači produžiti garanciju, nuditi garanciju za zamenjene delove, ili će pružati potrebne informacije o popravci uređaja i njihovom održavanju. Za ovaj predlog je glasalo trista devedeset i pet članova, devedeset sedam je bilo protiv, dok je dvesta sedam članova bilo uzdržano.

Evropski komesari su sada pozvani da razviju i predstave obavezan sistem etiketiranja (označavanja) kako bi se korisnici mogli informisati o nivou popravljivost proizvoda koji su na tržištu. Evropska unija će se pozabaviti i činjenicom da proizvođači namerno smanjuju životno doba svojih uređaja, a to rade tako što zabranjuju popravku ili usporavaju performans istih nakon softverskog ažuriranja. U ovom predlogu još stoji da se stane na put i sve učestalijoj praksi proizvođača koji tvrde da su njihovi uređaji prijateljski nastrojeni prema životnoj sredini, odnosno se predstavljaju kao ekološki prozvodi, te da se tom prilikom pokažu dokazi koji potvrđuju te tvrdnje.

Te etikete će imati ocene od jedan do deset, a parametri za uspostavljanje istih će biti izračunati prema lakoći rastavljanja uređaja, ceni, dostupnosti rezervnih delova i pristup informacijama o popravci. U nedavnom istraživanju, čak 77% anketiranih stanovnika Evropske unije se izjasnilo da bi popravilo svoj uređaj pre nego što bi ga zamenili, dok 79% smatra da proizvođači moraju da olakšaju korisnicima da poprave uređaje ili zamene delove.

U Francuskoj, ove ocene će se koristiti za pametne uređaje, laptopove, veš mašine, televizore i kosilice počev od januara 2021. godine, ali se očekuje da se ta lista ubrzo produži.

Kako vi komentarišete ovakvu odluku?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / Androidcentral / techrepublic)

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA