6 ALTERNATIVA ZA GOOGLE: One poštuju vašu privatnost, a jedna je kao da pričate sa genijem! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 ALTERNATIVA ZA GOOGLE: One poštuju vašu privatnost, a jedna je kao da pričate sa genijem!

Zaštita ličnih podataka nikada nije bila važnija!

  Izvor: Mondo / YouTube / TechGumbo

Svi znamo da kompanija Google drži veliki broj aplikacija kao što su Gmail, Google Maps, YouTube i mnoge druge, koje prikupljaju veliki broj podataka o korisnicima.

Ipak, veliki deo u prikupljanju informacija ima i Google Search engine, odnosno internet pretraživač koji veliki broj ljudi koristi.

Možda će vas zanimati:

Sve ovo praćenje i prikupljanje informacija vas možda natera i da nađete alternativu za Google, ukoliko ste spremni za promenu, probajte ove internet pretraživače!

StartPage

StartPage sebe naziva „najbezbednijim privatnim pretraživačem na svetu“. Ova kompanija čija je baza u Holandiji prepoznaje da je veoma teško pobediti Google kada je u pitanju pretraga. Zato oni koriste moć Google kompanije, ali ne i njihovu metodu poslovanja. Naime, oni plaćaju Google kompaniji da koriste njihov algoritam za pretragu, ali su uklonili prikupljanje i praćenje informacija, kao i reklame koje uobičajno idu uz Google. Dobijate doživljaj kao da koristite Google, ali zajedno sa obećanjem da se vaši podaci ne prikupljaju, prate ili prodaju.

Ecosia

Ecosia ima u potpunosti drugi model rada. Ona koristi tradicionalni „search engine“ i reklame, ali sav prikuljen novac se koristi kako bi se svet učinio „zelenijim“. Kada koristite oaj internet pretraživač, vi pomažete da se zasadi drveće širom sveta. Ecosia ne prodaje vaše podatke, dok su pretrage enkriptovane, dok su njeni podaci anonimizirane u nedelju dana. Ona prikuplja mali broj podataka, ali svakako možete da ugasite te opcije.

Dogpile

Dok Google koristi algoritme kako bi sortirao milijarde veb stranica, Dogpile „krade“ rezultate internet pretraživača kao što su Google, Yahoo, Bing... Potom ih Dogpileanalizira kako bi vam pomogao da nađete ono što tražite.

DuckDuckGo

Ovaj internet pretraživač je možda i najpoznatiji kada je u pitanju zaštita podataka korisnika od ovih koje smo naveli. DuckDuckGo ne prati aktivnost korisnika, te nije poznato koliko korisnika ima ovaj pretraživač. Predsednik istog procenjuje da je to broj od 25 miliona korisnika.

DuckDuckGo ne dozvoljava reklame koje ciljaju korisnike, rezultati pretrage nisu bazirane na vašoj istoriji, i videćete manje reklama na vašim pretraga, za razliku od Google-a. Veoma je lak za korišćenje i instalaciju, sa ekstenzijama koje uključuju sve velike internet pregledače.

Kiddle

Ukoliko imate mališane, i ako im dajete pristup internetu, možda bi trebalo da uzmete u obzir Kiddle. Iako nije partner kompanije Google, ona radi na Google Safe Search. Kiddle obećava bezbednu pretragu i okruženje za decu, kao i velike fotografije i veći tekst kako bi mogle lakše da čitaju. Prvi rezultati pretrage su uvek namenjeni deci i imaju odobrenje Kiddle urednika. Sledeći rezultati su bezbedni, ali možda nisu napisane za decu.

Kiddle poseduje i 700.000 članaka o enciklopedijama kao što su umetnost i nauke. Internet pretraživač ne prikuplja nikakve podatke niti lične informacije, te se svaki unos briše posle dvadeset četiri sata. Ipak postoje reklame.

Wolfram Alpha

Zamislite da je Wolfram Alpha genije među internet pregledačima. Ukucajte nešto o čemu želite da znate ili da izračunate, a ona se postara da vam nađe odgovor na ekspertskom nivou. Kako? Kombinacija algoritma, AI tehnologije (veštačka inteligencija) i obimna baza podataka. Ovo nije stranica na kojoj ćete naći odličnog vodoinstalatera ili fenomenalan restoran. Ako vam treba odgovor na neko pitanje ili verodostojna informacija na temu istorije ili događaja, ili vam treba neki finansijski savet, dajte mu šansu.

DuckDuckGO
Izvor: DuckDuckGO
Wolfram Alpha (MobIT)
Izvor: Wolfram Alpha

Da li koristite neke od ovih stranica? Napišite nam vaše utiske!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo / USA Today)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi