I DALJE MISLITE DA STE BEZBEDNI? Kompjuter pogađa 100.000.000.000 lozinki u sekundi, a ove su najgore u 2020. godini! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I DALJE MISLITE DA STE BEZBEDNI? Kompjuter pogađa 100.000.000.000 lozinki u sekundi, a ove su najgore u 2020. godini!

Da li se i vaša šifra nalazi na listi?

  Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Šifre/Lozinke su se koristile hiljadama godinama kako bi se potvrdila identifikacija, u današnje vreme ona se uglavnom korisiti za računare, telefone, aplikacije...

To je jednostavan koncept koji je 1960. godine ušao u IT svet.

Možda će vas zanimati:

Ali zašto su nam one potrebne kako bi se identifikovali, i zašto je teško napraviti dobru lozinku! Do pre nekog vremena, za dobru šifru bi se smatrala reč ili fraza od šest do osam karaktera, ali po novim upustvima imamo i nova pravila. To je zbog „entropije“. Kada se priča o šiframa, entropija je mera predvidljivosti, a matematika iza nje nije kompleksna.

Ukoliko jedna šifra poseduje samo jedno malo slovo, postoje 26 mogućnosti "od a do z" (podrazumeva se da se ne koriste ž,đ,ć, itd). Kada ubacite u svoju šifru jedno veliko slovo, vi povećavate “Password space“ za duplo. Što više imate „password space“, to vam je šifra bezbednija, ona se povećava tako što je šifra duža i dodavanjem novih karaktera. Pogledajte u grafikonu ispod rezultate „Password space“ kada dodate brojeve, velika slova i simbole.

 password space šifre i sigurnost Izvor: Mondo / theconversation

Što je kompleksnija šifra, to je potrebnije više nagađanja da se ona pogodi. Ipak, problem kod ovoga je što su računari efikasni u ponavljanju jednog te istog zadatka, u ovom slučaju pogađanju šifre. Prošle godine je računar postavio rekord koji je generisao svaku zamislivu lozinku. Nagađao je 100.000.000.000 puta u sekundi.

Sajber kriminalci „bombarduju“ sisteme sa velikim brojem kombinacija, što se zove i „brute force attacks“ (Napad grubom silom). Pogoditi šifru od osam karaktera je veoma lako, potrebno je do 12 minuta, a to košta svega 25 dolara. Kako se one koriste da bi se zaštitile važni i osetljivi podaci, ne čudi što sajber kriminalci imaju motivaciju da razbiju iste.

Sama pomisao da korisnik može da postane meta hakera bi vas naterala da pojačate vašu šifru, zar ne? To nije slučaj kako stvari stoje. Kompanija Nordpass je analizirala više od 275 miliona lozinki koje su bile izložene javnosti nakon hakerskih napada, više od polovine "procurelih" lozinki ponavljalo se od nekoliko desetina do nekoliko miliona puta, odnosno 56%.

Kako mnogi korisnici koriste istu šifru za razne sajtove i aplikacije, to olakšava hakerima da dospeju do iste.

Da li se vaša šifra nalazi na ovoj listi?

(Mondo / theconversation)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA