PAPA FRANJA PORUČIO VERNICIMA DA SE POMOLE I ZA ROBOTE: Poglavar Rimokatoličke crkve sluti tmurnu budućnost! (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAPA FRANJA PORUČIO VERNICIMA DA SE POMOLE I ZA ROBOTE: Poglavar Rimokatoličke crkve sluti tmurnu budućnost! (VIDEO)

Potencijalan problem koji nas čeka u budućnosti!

  Izvor: Mondo / Global News

Papa Franja je zamolio vernike širom sveta da se pomole da veštačka inteligencija (AI) i roboti ostanu na strani čovečanstva!

Poglavar Rimokatoličke crkve je objasnio svoj strah, on smatra da roboti mogu da povećaju neravnopravnost koju danas vidi u svetu.

Možda će vas zanimati:

Njegov poziv vernicima dolazi preko YouTube kanala gde mesečno poziva vernike da se pomole. Ovog puta na red je došla veštačka inteligencija i roboti. Iako ove reči podsećaju na upozorenja Ilona Maska, papa objašnjava da su roboti i veštačka inteligencija ‘u srcu epohalne promene koju doživljavamo’.

On ističe kako roboti imaju moć da promene svet na bolje, ali upozorava da se tako nešto može postići jedino ukoliko se koristi ta tehnologija kako treba. “Robotika može da se upotrebi da svet bude bolji, ukoliko se koristi za zajedničko dobro! Ukoliko tehnološki progres poveća nejednakost, to nije pravi napredak!” – započeo je papa Franja svoje obraćanje.

Dalje napredovanje bi trebalo da bude orijentisano prema poštovanju dostojanstva ljudi i kreacije. Hajde da se pomolimo da taj progres veštačke inteligencije i robotike uvek služi čovečanstvu. Možemo reći, neka bude human!” – zaključio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Zanimljivo je da je Vatikan zajedno sa Microsoft i IMB kompanijama odobrio “Rome Call for AI Etichs” (Poziv Rima za etiku AI), dokument koji sadrži šest načela koje sprovode programere u razvijanju veštačke inteligencije. One uključuju transparentnost, inkluziju, nepristrasnost, pouzdanost, odgovornost, bezbednost i sigurnost (poslednje dve se računaju kao jedna stavka).

Ukoliko pratite redovno naš portal, mogli ste da vidite šta sve veštačka inteligencija može da uradi, i dobrog i lošeg, ako ste kojim slučajem propustili, pogledajte povezane vesti. Zato ne čudi da se u celu priču uključio i sam papa Franja. U nastavku možete da vidite i njegov video.

Papa Franjo traži od vernika da se pomole i za robote (MobIT)
Izvor: youtube/ ROME REPORTS in English

Kakav je vaš komentar na ovu temu?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA