NIČE MOBILNA MREŽA NA MESECU: Biće bolja i kvalitetnija, nego na Zemlji! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIČE MOBILNA MREŽA NA MESECU: Biće bolja i kvalitetnija, nego na Zemlji!

Kompanija iz Finske biče ključna za povezivanje Meseca u sistem mobilne telefonije.

  Izvor: MONDO / NASA

Kompanija Nokia pohvalila se medijima da će biti ključan partner u prvom pohodu na Mesec kako bi se postavile bazne stanice mobilne mreže.

Na Mesec će biti instalirana eksperimentalna, potom i komercijalna 4G tj. LTE mreža, kako bi posetioci tog nebeskog tela ostali u kontaktu sa Zemljanima.

Možda će vas zanimati:

Na izgradnji mreže radiće američki ogranak finske kompanije - Nokia of America - a vrednost eksperimentalnog ugovora je oko 15 miliona dolara. Ukupna vrednost izgradnje 4G mreže na Mesecu je preko 370 miliona dolara i Nokia i NASA sprovodiće plan širenja u skladu sa razvojem situacije na tom nebeskom telu.

Projekat je nazvan Tipping Point.

Nakon implementacije 4G mreže i uspešnog rada izvršiće se tranzit na 5G tehnologiju, ali za to ni NASA ni Nokia nisu dale nikakav vremenski rok. “Biće ovo prvi komunikacioni sistem u svemiru“, pohvalila se kompanija NASA i objasnila: “Sistem bi mogao da podržava lunarnu površinsku komunikaciju na mnogo većim udaljenostima i pri mnogo većim brzinama uz veći stepen pouzdanosti mreže, nego što mi imamo priliku da koristimo trenutno“.

Svrha telekomunikacione mreže je da se signalom za internet i telefoniju opreme lunarni tj. svemirski roboti, roveri, letelice i druga vozila, koja će na taj način biti u prilici da komuniciraju međusobno i sa Zemljom na efikasniji i brži način.

Prema objavi NASA-e i Nokia-e ne postoji vremenska odrednica do koje bi projekat trebalo da se završi, ali je završetak prve NASA baze na Mesecu planirana za 2028. godinu i to bi mogao da bude i vremenski rok za postavljanje mobilne mreže na tom nebeskom telu.

Ako krenete put Meseca - ponesite i mobilni ;)


Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mashable / MONDO)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA