APPLE ĆE MORATI DEBELO DA PLATI? Kompaniji zbog utaje poreza u Evropi preti NAJVIŠA KAZNA IKAD NAPLAĆENA! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE ĆE MORATI DEBELO DA PLATI? Kompaniji zbog utaje poreza u Evropi preti NAJVIŠA KAZNA IKAD NAPLAĆENA!

EU će podneti žalbu na poresku presudu u korist Apple kompanije.

  Izvor: Promo / Apple

Sudski spor između Evropske unije i Apple kompanije, koji Brisel vodi protiv američkog tehnološkog diva potražujući 15 milijardi dolara na ime poreskog duga, još nije gotov.

Evropska komisija je saopštila 26. septembra da će se žaliti na presudu Opšteg suda EU iz jula ove godine u kojoj se navodi da Komisija nije uspela da dokaže da je irska vlada svojom poreskom politikom dala povlašćeni status tehnološkom gigantu, prenosi CNBC.

Možda će vas zanimati:

Ekspertski tim Komisije, sa predsednicom za zaštitu tržišne konkurencije u EU Margret Vestager, zaključio je 2016. godine da Apple mora da plati Irskoj 13 milijardi evra (15,17 milijardi dolara) neplaćenih poreza, pošto su toj firmi odobrene “neopravdane poreske olakšice“. Međutim, i irska vlada i Apple su osporili optužbu.

Evropska komisija će sada predati slučaj najvišem sudu u Evropi. "Komisija je odlučila da se žali Evropskom sudu pravde na presudu Opšteg suda iz jula 2020. godine u vezi sa slučajem pružanja državne pomoći Eplu u Irskoj", rekla je Vestager. Dodala je da je Opšti sud u svojoj presudi pokrenuo “važna pravna pitanja“, ali da “Komisija, uz svo uvažavanje, smatra da je Opšti sud u svojoj presudi napravio brojne greške u smislu zakona“.

Istakla je da je isti sud ranije saopštio da sve države članice EU moraju da poštuju evropske sporazume, uprkos tome što mogu da donose sopstvene zakone o oporezivanju. "Moramo da nastavimo da koristimo sva sredstva, koji su nam na raspolaganju kako bismo osigurali da kompanije plaćaju pravedan deo poreza", navela je Vestager.

Apple nije komentarisao ovu odluku još uvek.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA