OVAJ ROBOT USAĐIVAĆE ČIP U NAŠE MOZGOVE: Povezaće ljudski mozak i veštačku inteligenciju, tvrdi Ilon Mask! (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVAJ ROBOT USAĐIVAĆE ČIP U NAŠE MOZGOVE: Povezaće ljudski mozak i veštačku inteligenciju, tvrdi Ilon Mask! (FOTO, VIDEO)

Kompanija Neuralink pokušaće čipom i veštačkom inteligencijom da pobedi najteže oblike paralize i druge oblike teških, ali i svakodnevnih bolesti.

  Izvor: MONDO / ScreenShot / Neuralink

Ilon Mask je predstavio Neuralink čip-implant, koji se stavlja u izbušeni deo ljudske lobanje i prijanja nežno na mozak ubacujući do 1.024 iglice-elektrode u površinu mozga, mereći, prikupljajući i odašiljući neuronske impulse.

Zahvat ugradnje čipa traje oko sat vremena, ne ostavlja vidljive tragove implementacije, posebno kod pacijenata, koji imaju kosu, radi se u lokalnoj anesteziji, dok je pacijent svestan i budan, a operacija se izvodi pomoću posebno dizajniranog robota.

Možda će vas zanimati:

Neuralink robot za ugradnju čipa opremljen je najsavremenijim hirurškim alatima, laserom i skenerom. Skener pomoću veštačke inteligencije i moćne optike skenira površinu mozga, na kojoj će biti ugrađen čip. Pomoću video zapisa i fotografija visoke rezolucije pravi se mapa predela za implementaciju, neravnina kore mozga i posebno položaja arterija i vena i na osnovu toga se elektrode utiskuju blago ispod površine mozga.

Iako zahvat uključuje sečenje lobanje tj. glave pacijenta krvarenje se na ovaj način izbegava, jer bi moglo da prouzrokuje štetu i bude čak i kobno. U svakom trenutku nadzor nad nožem i robotom imaju ljudi za upravljačem i veštačka inteligencija, koja prati ceo proces i proračunava i predlaže sve parametre zahvata.

Hirurški automatski bot nazvan je V2 u ovoj fazi razvoja i u mozak ugrađuje elektrode sa čipa, koje su tanje od vlasi ljudske kose, promera pet mikrona. Nož tj. V2 bot trenutno ima sposobnost da operiše samo u domenu kortikalne površine, ali Mask planira da proširi domen upotrebe i na druge delove mozga, pa čak i na kičmenu moždinu.

 import-smartlife-no-name.jpeg
Nuralink – ugradnja čipa u mozak
Izvor: MONDO / ScreenShot / Neuralink

V2 robot fiksira telo i naročito glavu korisnika kako se ne bi pomerali i nakon toga zahvat je automatski vođen unapred definisanim matricama ponašanja, kojim upravljaju čovek i veštačka inteligencija, odnosno mašinsko učenje.

Prvi testovi na ljudima trebalo bi da se izvrše do kraja godine i biće urađeni osobama dobrovoljcima, koji su istovremeno najteži pacijenti oboleli od različitih oblika paralize ili nasilno prekinutih nerava usled nezgoda i drugih nesreća. Osim neuroloških problema, koje Mask i njegov tim žele da reše ovim čipom, na spisku za lečenje su i bolesti zavisnosti, nesanica, anksioznost, poremećaji pamćenja, vraćanje izgubljenih čula, nesnosne migrene, paraplegija, kvadriplegija, srčani i moždani napad, šlog i druga oštećenja mozga u predelu delovanja čipa tj. mogućnosti njegove implementacije.

Anketa

Da li biste se čipovali?

  • Nikad!

    52.38% (11)

  • Zavisi šta mi sve čip ponudi.

    23.81% (5)

  • Da, sviđa mi se!

    23.81% (5)

Da li biste se čipovali?

Rezultati

Ukoliko se eksperimenti na ljudima pokažu uspešnim i pacijenti s teškim oštećenjima nerava zaista budu u mogućnosti da se ponovo kreću ili koriste rukama i drugim delovima tela na bolji način biće to neverovatan napredak u lečenju najtežih oblika nepokretnosti i prava revolucija u medicini i zaista prvi korak ka spajanju čoveka i kompjutera, odnosno veštačke inteligencije tj. mašinskog učenja.

Šta mislite o ovome, podržavate ili ne?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA