Izgubio više od 56 MILIJARDI DOLARA, a to je tek početak gubitaka! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgubio više od 56 MILIJARDI DOLARA, a to je tek početak gubitaka!

Pokretu za bojkot Facebook mreže iznenadno se pridružile najveće kompanije na svetu, zbog čega je Cukerberg na gubitku najmanje sedam milijardi dolara već i to je tek početak!

  Izvor: MONDO portal.

Coca-Cola, Hershey i Honda su tri nova velika imena, koja bojkotuju Facebook i povlače sve svoje reklame sa te i Instagram platforme.

Pre njih to su učinile i kompanije Dove, Lipton, američki operator Verizon, Patagonia, Ben & Jerry’s, Upwork, REI, The North Face, Unilever grupacija i još preko 120 kompanija, dok je Viber presekao sve veze sa Facebook kompanijom i izbacio Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, koji sad poseduje ta društvena mreža.

Možda će vas zanimati:

Sve ove kompanije povući će reklame sa Facebook mreže najmanje na mesec dana, a neke među njima su se povukle čak do kraja 2020. godine. Ovo je uticalo da na tržištu Facebook izgubi više od 56 milijardi dolara vrednosti, kao kompanija, dok je Mark Cukerberg lično izgubio preko 7,2 milijarde dolara i pao je na listi najbogatijih ljudi na svetu.

Iako je situacija možda izdaleka nedovoljno snažna da u ovom trenutku značajnije uzdrma Facebook i Cukerberga, analitičari smatraju da je ovo tek početak i da će se još veći broj kompanija brzo uključiti u bojkot najveće društvene mreže, što će dovesti do osetnijih i drastičnih gubitaka Facebook-a.

Kompanije pomenute na početku vesti priključile su se protestu i sve masovnijem pokretu #StopHateForProfit (Prekinite mržnju zarad profita) da bi bojkotovale tehnološkog džina. Podstaknuti protestima pokrenutim širom SAD tokom proteklih nedelja zbog ubistava crnaca u toj zemlji, grupacija čije su članice šest organizacija - a među njima Liga protiv prezira (Anti-Defamation League) i Nacionalna asocijacija za napredak osoba obojene puti (NAACP) - apelovala je na kompanije, koje se reklamiraju na Facebook platformama da obustave zakup reklamnog prostora na ovoj društvenoj mreži tokom meseca jula, kao odgovor na izostanak konkretnih mera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje.

Izgleda da je i sam Cukerber zatečen ovako brzim i direktnim razvojem situacije protiv Facebook mreže, pa je u petak u video objavi rekao da će mreže učiniti sve da stavi pod kontrolu svaku zloupotrebu platforme i isključi sve one, koji krše pravila, koja su izuzetno stroga i osmišljena, kako kaže da štite svakog pojedinca, koji koristi Instagram i Facebook. Osim toga, Mark i njegovi predstavnici za medije nisu zaboravili da spomenu kako Facebook ulaže milijarde dolara u zaštitu korisnika na različite načine, pa i od govora mržnje, maltretiranja i drugih vidova nefizičkog nasilja onlajn.

"Svake godine ulažemo milijarde dolara da bismo održali bezbednost naše zajednice i kontinuirano sarađivali sa spoljnim stručnjacima, kako bismo pregledali i ažurirali naše politike", rekao je portparol Facebook mreže za Engadget. "Mi smo otvorili reviziju građanskih prava i zabranili smo 250 belih “nadmoćnih“ organizacija sa Facebook i Instagram platformi. Investicije, koje smo uložili u AI znače da pronalazimo gotovo 90% govora mržnje, koji eliminišemo pre nego što nam ga korisnici prijave, dok je u nedavnom izveštaju EU utvrđeno da je Facebook za 24 sata otkrio više izveštaja mržnje, nego Twitter i YouTube. Znamo da imamo još posla i nastavićemo da radimo sa grupama za građanska prava, GARM i drugim stručnjacima na razvoju još više alata, tehnologije i politika za nastavak ove borbe".

Cukerberg je najavio da će, kao deo napora zbog bojkota, početi da označavaju političke sadržaje, koji sadrže govor mržnje, ali organizatori bojkota smatraju da to nije ni blizu dovoljno i najavili da nastavljaju kampanju još žešće protiv Facebook mreže.

Analitičari i finansijski stručnjaci su za Bloomberg govorili da situacija nije naivna i da će verovatno naneti veliku štetu kompaniji, čiji kredibilitet ionako poljuljan.

Budite informisani bolje od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi