Pitali ste, evo vam odgovor: Šta je sve Apple uzeo od Android-a za iOS 14 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pitali ste, evo vam odgovor: Šta je sve Apple uzeo od Android-a za iOS 14

Šta nam teško da vam sve objasnimo. Ukratko.

  Izvor: MONDO / PhoneBuff

Kad kažemo nešto, onda stojimo iza toga svih 100 %!

Rekli smo da je iOS pozajmio iliti prekopirao, eto rekli smo opet, dosta toga od Android operativnog sistema, ali smo rekli i, i dalje stojimo iza toga, da je iOS 14 doneo i neke sjajne stvari.

Možda će vas zanimati:

Mnogi korisnici smatraju da smo napravili grešku pominjući kopiranje Android-a i da smo pričali napamet s obzirom na to da na samoj premijeri nije mogao da se isproba iOS 14. Naravno da nismo, jer se ne bavimo ovim zato što moramo, nego zato što volimo i neke stvari jednostavno znamo i pamtimo čak i od (mnogo) ranije.

Dakle, koje je stvari iOS 14 prekopirao od Android sistema, evo spiska i kratkih, najkraćih mogućih objašnjenja zašto je to tako.

Vidžeti i Home Screen vidžeti

Vratite se deceniju i nešto unazad, na Android v1.5 i znaćete da je Google tj. tim, koji je radio na razvoju Android sistema već tad imao vidžete sa promenom veličine, pozicije i više oblika za istu funkciju.

App List View

App Library, kako to Apple zove je ništa drugo do drugačije nazvana opcija Google tj. Android “fioke“ s aplikacijama.

Razlika je što će Apple automatski grupisati aplikacije srodnih tema - zabava, sport, vesti, mreže, Apple Arcade tj. igre.

Promena glavnog mejl klijenta i pregledača interneta

Ovo valjda razumete i sami - Safari i Apple Mail više ne moraju da budu tzv. DEFAULT internet pregledač, odnosno mejl klijent i Apple će omogućiti korišćenje aplikacija trećih strana za to, ali još mora da pruži odgovore na neka od pitanja vezanih za ovo.

Diskretni Assistant i pozivi

Baš kao i na Android sistemu Siri se više neće “plasirati“ preko celog ekrana kad je nešto pitate, nego će nakon interakcije putem malog kružića u dnu ekrana (hello Google Assistant) omogućiti informacije u plutajućem prozoru (oh, hello Google Assistant, again).

Takođe, aktivan poziv se više ne mora prikazivati preko celog ekrana, nego će se moći prikazati i u malom prozoru, kao što to sad omogućava Android.

App slices / App Clips

Jedna od najzanimljivijih iOS 14 ideja je mogućnost da programer isecka delove aplikacije i omogući korisniku da ih koristi bez instalacije cele aplikacije ili njenog kompletnog pokretanja - dakle koristite samo deo aplikacije, koji vam je potreban u datom trenutku.

Android ima Instant Apps od 2017. godine i App Slices od 2018. godine, koje rade to isto, samo na drugačiji način.

Navigacija za bicikliste

Vrlo je jasno - Apple je u svoju Maps aplikaciju tek sa iOS 14 sistemom doneo pravu i dodeljenu navigaciju za bicikliste po njihovim stazama u najvećim gradovima SAD i Kine (za sada).

Google Maps to razvija od 2010. godine.

Prevodilac u sistemu

Google Translate na Apple način, ali podržava samo 11 jezika za simultano i prevođenje glasom. Apple Translate čak izgleda, radi i zove se isto kao i Google Translate, samo što ima manji obim jezika za prevođenje u startu. Videćemo kojom će brzinom da ih dodaju u Apple Transalte.

Google Transalte predstavljen je 2006, a kao prevodilac za sve Android aplikacije koristi se kroz sistem od 2016. godine.

Slika u slici

Gledajte video ili koristite neku aplikaciju u prozoru dok je smanjena, a koristite u datom trenutku drugu aplikaciju, koja je primarna. Slika u slici za video i aplikacije na Android sistemu postoji od Android 8.0 verzije.

Za iPhone je zgodno što će omogućiti i sliku u slici opciju za FaceTime.

Nadzor lozinki

Google je nadzor lozinki u Chrome uveo tokom 2019. godine. Ova opcija omogućava da vam Chrome javi da li je možda vaša lozinka na nekom od servisa hakovana, ako je došlo do bezbednosnih propusta ili hakerskih napada na taj servis. Ovako ne morate da čekate da vam servis javi da menjate ili proverite lozinku, nego vam to dojavi Chrome čim se propust desi.

Za sada “samo“ toliko.

Vi, ako smatrate da ovo nije kompletna lista ili imate neki komentar na sve - slobodno pišite, komentari su, kao i uvek vaši i nikad ih ne cenzurišemo, osim ukoliko nisu prostački i vređanje samo radi vređanja.

Šta se vama od iOS 14 novosti najviše sviđa?

WWDC prvi dan video (MobIT)
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA