Aplikacije da zbog KORONE prate korisnike: MOŽE, ako ne cure podaci | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Aplikacije da zbog KORONE prate korisnike: MOŽE, ako ne cure podaci

Google i Apple su podigli veliku prašinu najavom aplikacija i sistema za praćenje korisnika zbog virusa korona, a evo šta ruski stručnjaci misle o tome.

  Izvor: Promo/Kaspersky Lab

Na onlajn bezbednosnoj konferenciji Kaspersky kompanije nakon ZOOM aplikacije, bilo je reči o napadima na bolnice, ali i o stavu sajber bezbednosnih stručnjaka o aplikacijama, koje se prave za praćenje korisnika zbog korone.

Ove aplikacije izrađuju još uvek Google i Apple, a posebne aplikacije već su najavile Austrija, Nemačka, Francuska, Australija, Velika Britanija, SAD i između ostalih i Rusija.

Možda će vas zanimati:

Nije lako pronaći balans između privatnosti i upotrebljivosti ovih aplikacija, koja nije uptna“, rekao je Eugen Kaspersky iz istoimene ruske kompanije. “Kad se radi o eskalaciji virusa, kao što je to slučaj u Njujorku i kad se radi o pitanju da li sam za to da se ljudi nadziru ili da se ne uradi ništa - za nadziranje sam, jer to zaista može da sačuva živote, a to je najvažnije“, izjavio je Kaspersky.

Nažalost, teško je naći balans između toga da rizikujete da vas neko prati, bez obzira na to da li vas ta aplikacija zaista prati ili ne i toga da tom aplikacijom zaista možete da spasite živote, pa zato postoji univerzalno rešenje - OSTANITE KOD KUĆE i nema potrebe da vas neko prati ili da birate između života i smrti, jer se nećete zaraziti i dovesti druge u opasnost“, poručili su sajber stručnjaci Kaspersky GREAT tima u komentaru na kontroverzne najavljene aplikacije.

Ipak, ovo je tehnologija koja će dobiti na važnosti kako se neke nove stvari budu dešavale i u Kaspersky kompaniji veruju da ona neće nestati. “Nadamo se samo da ovo neće ostati deo društva, kad se sve završi, odnosno da neće doći nastavka korišćenja informacija, koje bi te aplikacije eventualno sakupile, ako do njihove upotrebe dođe“, poručio je GREAT tim.

Iz ruske kompanije upozorili su na to da čak i da sakupljene podatke nikad niko ne zloupotrebi u svrhu praćenja korisnika, čemu su otvorena vrata - činjenica je, a tome nas i iskustvo uči, da ti sakupljeni podaci u celosti ili delovima budu ukradeni ili nekako procure mimo znanja ili volje onih, koji su ih sakupljali, a to nije dobro, jer će ih neko u tom slučaju sigurno zloupotrebiti.

Kakav je vaš stav o ovim aplikacijama?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA