Lažni mejl MUP-a, koji ne bi trebalo da otvarate | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažni mejl MUP-a, koji ne bi trebalo da otvarate

Mejl, koji je naslovljen tako da pomislite da ga šalje MUP Srbije je - prevara i ne otvarajte ga!

  Izvor: MONDO / Google Calendar / GMail

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obaveštava građane i kompanije da se pojavio maliciozni program tzv. trojanac koji se širi elektronskim porukama poslatim sa navodne mejl adrese MUP-a [email protected] i upozorava ih da takvu poruku, ukoliko je prime, ne otvaraju!

MUP poziva kompanije i građane da ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na mejl adresu [email protected].

Možda će vas zanimati:

U navedenom mejlu pošiljalac se predstavlja kao direktor policije i primaoca poruke, poziva da dođe u policiju vezano za navodnu istragu, koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata.

Reč je o poruci, koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu preko koga se lažno predstavlja da se mejl šalje sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl pdf.iso, koji u sebi sadrži maliciozni virus trojanac koji detektuju 22 antivirusna alata. Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane i firme da ne otvaraju priloge ovakve elektronske pošte sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih kada njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzima sve mere i radnje usmerene na identifikaciju lokacije i počinilaca ove fišing kampanje.

Ono što bi vi trebalo da uradite jeste da ignorišete ovakav mejl, ne otvarate njegove pridružene fajlove i aktivirate svoje antivirus programe.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA