Po oceni stručnjaka: Ne postoji bolji OTPOZADI, a ni SPREDA! (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Po oceni stručnjaka: Ne postoji bolji OTPOZADI, a ni SPREDA! (FOTO, VIDEO)

I spreda i pozadi nalazi se rekordno dobra kamera.

 Izvor: MONDO / Marko Čavić

Najviše ocene dosad za Huawei P40 Pro kameru - 128 u foto / video odeljenju, za četiri boda ispred sivu i 103 boda u selfi odeljenju, za tri boda ispred ostalih.

Kuriozitet je da je na selfi tabeli dosad bio najbolji Huawei Nova 6 5G model, tako da je selfi kamera Huawei P40 Pro telefona, zapravo četiri boda ispred ostalih, takođe.

Možda će vas zanimati:

Huawei P40 Pro privukao je veliku pažnju premijerom krajem marta, prvenstveno zbog nove kamere, koja ima značajna unapređenja u odnosu na Huawei P30 Pro model. Iznenađenje je bilo što Huawei već na premijeri 26. nije objavio DxO Mark rezultate testova kamere, što je dosad bio uvek slučaj na Huawei P seriji premijerama. Ipak, nekoliko dana kasnije objavljeni su rezultati i - impresivni su.

Huawei P40 Pro ima Kirin 990 5G čipset, 6.58 inča Full-HD+ OLED ekran sa zakrivljenjem na sve četiri strane i ojačanjima na sva četiri ugla, koja praktično ulaze u ekran.

Što se kamere Huawei P40 Pro tiče, ukratko ona je:

 • Četvorostruka kamera, uključujući ToF senzor
 • Primarna: 50 MPx 1/1.28 inča (12 MPx), 23 mm ekvivalent (1x, 27mm) f/1.9 apertura , full-pixel Octa-PD, OIS
 • Ultraširoka: 40 MPx 1/1.54 inča senzor, 18 mm ekvivalent f/1.8 apertura sočivo, PDAF
 • Telefoto: 12 MPx 1/3.56 inča senzor, 125 mm ekvivalent, f/3.4 apertura sočivo, PDAF, OIS
 • ToF: 3D boke efekat i dubina polja (78 stepeni FOV)
 • LED blic dvostruki
 • 4K video, 2160p / 60 fps (2160p / 30 fps), primarna širokougaona 1080p / 30 fps i
 • Multispektralni senzor temperature boje

DxO Mark tim, koji je testirao Huawei P40 Pro sa evropskom verzijom softvera, koja je dostupna i nama na testovima, pohvalio je napredak, koji je telefon tj. između dve generacije telefona nastao sa P30 Pro na P40 Pro. Između ostalog, DxO Mark je u domenu fotografije pohvalio odličan dinamički opseg, kvalitetan zum u srednje i dalekim uslovima zumiranja, brz i pouzdan autofokus u svim uslovima, odličan kvalitet tekstura, boja i balansa belog, adekvatnu ekspoziciju u svim uslovima, kao i veliku količinu detalja u boke stilu slikanja.

Huawei će na unapređenju foto kamere u budućnosti morati da poradi na peeksponiranim tj. jako osvetljenim fotografijama i na gubitku detalja na koži tokom noćnih snimaka.

Što se video snimanja tiče, rekord od 105 bodova govori u prilog činjenici da je Huawei P40 Pro konačno rešio problem, koji je mučio Huawei telefone - kvalitet snimaka na nivou kvaliteta fotografija. DxO Mark je pohvalio efektnu i kvalitetnu video stabilizaciju, živahne boje u svim uslovima, brz i precizan autofokus sa stabilnim praćenjem, širok dinamički opseg, kvalitet tekstura i odsustvo šuma na snimcima unutra i napolju.

Huawei će na video kameri morati da dotera reprodukciju tekstura u slabo osvetljenim mestima snimka, kad se radi o noćnom snimanju i da poradi na balansu belog kad se snima pod mlečnim i običnim sijalicama sa vlaknom. Povremeno dolazi do iskakanja pojedinačnog frejma, koji je manje ili jače izoštren u odnosu na ostatak snimka, što je verovatno propust algoritma veštačke inteligencije, koja nije ispeglala svaki kadar.

Što se naših iskustava tiče, odmah na prvu se primećuje da je kamera brža na okidanju, da je mnogo manje mutnih fotki, čak i kad subjekat non-stop skače ili vežba, kao što smo mi odabrali za test kamere (videćete fotke nekom drugom prilikom, u testu, koji će biti objavljen tokom aprila).

Selfi kamera je ostvarila izuzetan napredak, jer ima poseban senzor za skeniranje okoline i proračunavanje, ali od posebne je važnosti što prednja kamera najzad ima autofokus. U praksi kamera zaključava fokus na lice, prati ga i bez obzira na to koliko je lica u kadru (mi smo koristili do četiri osobe u kadru) svako se prati bez izuzetka i po okidanju izgleda oštro i prirodno.

Karakteristike selfi kamere:

 • Dvostruka kamera
 • 32 MPx 1/2.74 inča sa 0.8 µm velikim pikselom
 • 26 mm ekvivalent f/2.2 apertura sočiva sa autofokusom
 • Infra red 3D senzor za procenu dubine polja i autofokusiranje i
 • 4K 2160 / 30 fps video

Ekipa popularnog francuskog sajta za testiranje kamera i kamera telefona nalazi da je prednja kamera prilično dobra i da se prilagođava okolini i licima, da ima generalno precizno određivanje balansa belog i da reprodukuje puno finih detalja na slikama nastalim unutra i napolju. Huawei će morati da poboljša kvalitet boja u noćnim snimcima, kao i da unapredi pouzdanost autofokusa.

Što se snimanja videa tiče, prednja kamera dobro kontroliše šum, ima precizno određivanje lica, kvalitetno reprodukuje boje i adekvatno određuje balans belog. S druge strane moraće da se povede računa sa sledećim ažuriranjima o gubitku detalja na snimcima noću, kao i dosadnom efektu duhova isto na noćnim snimcima.

Huawei P40 video (MobIT)
Izvor: Huawei Mobile

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi