Nakon hakerskog napada gradska uprava opet radi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon hakerskog napada gradska uprava opet radi

JKP “Informatika” objavila je da je sistem preduzeća podignut i da nastavljaju redovno da rade, a građani su opet u mogućnosti da na šalterima JKP-a plaćaju račune.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

JKP "Informatika" Novi Sad obavestilo je javnost i sugrađane da su nadležne službe preduzeća uspele da pokrenu nov sistem i da rade na osposobljavanju gradskih službi.

Od 4. marta su naplatna mesta JKP “Informatika“ Novi Sad nastavila sa redovnim radom i moguće je plaćati račune objedinjene naplate i vršiti ostale uplate što znači da je kompletan sistem objedinjene naplate u funkciji“, stoji u saopštenju ovog preduzeća.

Možda će vas zanimati:

U toku je obrada i priprema računa za februar mesec i oni će u planiranom roku biti isporučeni građanima. Radi i Uprava za urbanizam i građani su u mogućnosti da nastave sa procedurama, koje su bile u zastoju.

Od 4. marta radi i Gradska poreska uprava.

Do sada je u novi sistem vraćeno preko 800 kamera, u koje policijska uprava već ima uvid, a tokom 6. marta će biti završen i ostatak. U funkciji je registar prostora, evidencija stanovnika i analitičke kartice (uplate i dugovanja) svih građana.

Prema tvrdnji novosadskog preduzeća podaci, koji su napadnuti nisu nestali, “već se nalaze na serverima JKP “Informatika“, ali su za sada zaključani”.

Svakodnevno napredujemo i podižemo nove delove informacionog sistema. U toku su završne pripreme za uspostavljanje sistema Predškolske ustanove. Takođe je spremna pisarnica, e-uprava Grada Novog Sada. Od 6. marta se kreće sa proverama i reinstalacijama radnih stanica, koje su deo informacionog sistema, a ima ih oko 2.000, kao i podizanje preko 120 servera. Iz bezbednosnih razloga isključena je  mreža JKP “Informatika“ i zbog toga su nedostupni neki podaci i sajtovi. Navodimo da već podignuti sistemi trenutno ne rade u punom kapacitetu iz razloga, jer se vrši kompletna bezbednosna provera mreže nakon čega će se nastaviti pokretanje ostalih gradskih servisa, a već pokrenuti nastaviće sa redovnim radom“, zaključuju u JKP “Informatika”.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi