Apple za usporavanje iPhone telefona plaća još POLA MILIJARDE dolara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple za usporavanje iPhone telefona plaća još POLA MILIJARDE dolara

Kompanija Apple moraće da nadoknadi štetu korisnicima, čije je telefone namerno i tajno usporavala.

  Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Apple je nakon istraživanja i dokaza američkih novinara i korisnika priznao da je tajno i namerno usporavao iPhone 6 i iPhone 7 seriju telefona, kako bi očuvao dužinu trajanja baterije.

Nakon toga kompanija je pokušala da “opere ruke“ izjavom da to čini za dobrobit korisnika, ali taj izgovor nije popio vodu ni kod koga - očigledno.

Možda će vas zanimati:

Francuska je bila prva zemlja, koja je kaznila kompaniju Apple za namerno i tajno usporavanje iPhone uređaja sa više desetina miliona evra, a sad stiže i zvaničan podatak da će u SAD kompanija morati da plati do 500 miliona dolara u sporu oko iste stvari.

Kompaniju su tužili različiti državni i nevladini organi, građani i grupe građana zbog ove stvari, pa je Apple bio primoran da se vansudski poravna sa svima na iznos do 500 miliona dolara ukupno. Od te sume kompanija će morati vlasnicima različitih iPhone 6 i iPhone 7 modela u SAD da isplati 25 dolara ili više na ime štete, koju im je nanela zbog usporavanja telefona tako što je zagušivala sistem, kako bi baterija duže trajala.

Kompanija se obavezala da će minimalno isplatiti 310 miliona dolara na ime isplate odštete, a ako ukupna suma pređe 500 miliona iznosi odštete će biti smanjeni. Svaki korisnik, u zavisnosti od procene kompanije, a obuhvaćen ovih problemom, dobiće od 25 do 3.500 dolara.

Apple nije završio priču oko usporavanja telefona, jer su mnoge evropske zemlje, takođe u sudskom procesu na istu temu - Nemačka, Velika Britanija, Italija, Španija - a ceo slučaj istražuje i Evropska komisija ispred Evropske unije, čije kazne se tek očekuju.

S obzirom na to kako je naivno pristupila celoj priči nakon otkrivanja, tzv. Batterygateće kompaniju Apple skupo koštati kad zbroji sve kazne nakon sudskih procesa, koji su u toku.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi