Ovi telefoni NE SMEJU da koriste Bluetooth ni Bluetooth dodatke, osim ako… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovi telefoni NE SMEJU da koriste Bluetooth ni Bluetooth dodatke, osim ako…

Mnogi korisnici smartfon uređaja u opasnosti od ozbiljnih napada.

  Izvor: MONDO portal

Ako koristite Android telefon i volite muziku da slušate na bežičnim slušalicama - ne bi trebalo to da činite, a sad ćemo vam reći i zašto i osim u kojim situacijama!

Android Bluetooth sistem omogućava bilo kome, ko je u dometu vaše Bluetooth konekcije, što je od 10 do 100 metara, da hakuje vaš uređaj, a da vi toga niste ni svesni!

Možda će vas zanimati:

Ovo je otkrila i detaljno objasnila sigurnosna kompanija ERNW, koja je naglasila da su posebno u opasnosti korisnici, koji koriste bežične slušalice, NFC konekciju, ali i druge Bluetooth dodatke tokom novčanih transakcija. Teoretski, zlonamerna osoba može da bude blizu kase tokom plaćanja, pod pretpostavkom da vam je u tom trenutku konekcija između Bluetooth dodatka i telefona ostvarena, i da bude u mogućnosti da finansijski zloupotrebi slabu zaštitu veze između ova dva uređaja.

Kad se nađe u blizini neosigurane konekcije između uređaja i telefona zlonamernik je u mogućnosti da uđe u sam uređaj, izmeni unutrašnje podatke, preuzme ih, instalira malver i slične zlonamerne akcije.

Ako mislite da je nemoguće ukrasti veliki broj podataka za par minuta - razmislite ponovo! Korišćenjem Wi-Fi Direct veze, koju je zlonamernik u stanju da aktivira prilikom napada na uređaj, u mogućnosti je da izvuče ogromnu količinu podataka iz telefona za trideset sekundi i čak manje.

Ono što je vrlo loše u ovoj situaciji, objašnjava PhoneArena, jeste to što korisnik ni u jednom trenutku ne mora da odobri ništa, neće biti upozoren na akciju niti će čak biti svestan da se nešto loše dešava sa njegovim telefonom i da je veza - slušalice-telefon ili neki drugi uređaj - iskorišćena za napad.

Rešenja ovog problema su samo tri za sada:

  • Da posedujete Android 10 uređaj
  • Da imate februarsko bezbednosno ažuriranje instalirano ili
  • Da ograničite pristup Bluetooth vezi SAMO odobrenim uređajima.

Svi telefoni, koji nemaju prve dve stvari ili aktiviranu treću - ne bi trebalo da koriste Bluetooth ili da svedu njegovu upotrebu na minimum, dok ne dobiju nešto od toga. Prve dve opcije ne zavise direktno od vas, jer ili ih imate ili ih nemate, a najverovatnije ih nemate (jer fragmentacija Androida je užasna stvar, znamo), ali na treću možete da utičete.

U podešavanjima Bluetooth veze ograničite pristup Bluetooth konekciji samo poznatim uređajima, isključite NFC opciju (osim u trenutku kad je koristite), isključite Skeniranje uređaja u blizini , koja se koristi za automatsku vezu sa uređajima u blizini i opciju bežičnog štampanja, koja se, takođe uglavnom ostvaruje putem Bluetooth veze (neka je i ta opcija uključena samo kad vam je potrebna).

Strani mediji savetuju da se ovo upozorenje ne shvata olako, čemu se pridružujemo i mi, jer odavno smo prerasli onu floskulu “ma neće to mene“ i “šta ima da mi uzme“, jer - i hoće i ima!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi