Evropa uvodi JEDAN ZA SVE punjač, iako se Apple pobunio, određen i rok | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropa uvodi JEDAN ZA SVE punjač, iako se Apple pobunio, određen i rok

Evropski parlament ogromnom većinom glasova stao uz univerzalni punjač.

  Izvor: SmartLife/Evropska Komisija

Kompanija Apple žalila se na tada moguću odluku Evropske unije da se unifikuje ulaz svih telefona, što bi značilo da mora menja ulaz za punjenje na svim novim iPhone i iPad tj. iPod modelima.

Univerzalni punjač omogućio bi manje elektronskog otpada, pojeftinio telefone, olakšao punjenje istim kablom svih uređaja, smanjio pakovanje telefona i ujedno lišio nove korisnike brige za punjačem bilo gde i bilo kad.

Možda će vas zanimati:

Rezolucija je u evropskom parlamentu usvojena sa 582 glasa za i samo 40 glasova protiv, a sad je na redu Evropska komisija, koja mora da je razmotri i verifikuje do jula. Slična rezolucija, koja nije bila obavezujuća doneta je pre 10 godina u cilju standardizacije punjača, ali kao što vidimo nije donela rezultate. Trenutno u upotrebi imamo najmanje tri vrste punjača - microUSB, USB Type-C, Lightning port - i sad je, prema odluci Evropske unije vreme da se donese obavezujuća odluka za sve proizvođače.

Novo pravilo bi primoralo svaku kompaniju, koja pravi male ili elektronske uređaje srednje veličine, uključujući i tablete, čitače, kamere i satove, da prilagodi svoje proizvode tako da svi koriste isti punjač.

Kompanija Apple nedavno se žalila na uvođenje ove odluke u EU, navodeći da će tako nešto “ugušiti inovacije“ i pravdajući svoj stav mnogim drugim argumentima, o kojima smo pisali ovde.

Izgleda da to nije uvaženo i EU će krenuti dalje sa standardizacijom punjača.

Ova ideja, iako načelno dobra, mora da se razradi po još nekoliko tačaka. Recimo, ako će se punjač i kablovi zaista izbaciti iz budućih kutija telefona (što će ne samo smanjiti elektronski otpad, nego i pakovanje telefona), mora se naći rešenje za različite vrste tj. brzine punjenja. Ne pune se danas svi telefoni istom brzinom, kao što ni svi bežični punjači ne rade sa svim uređajima, koji podržavaju bežično punjenje. I kod bežičnog punjenja brzina je važna, takođe, pa će EK morati da radi na više frontova odjednom.

Pre uvođenja standardizacije punjača ima još dosta stvari, koje moraju da se regulišu, a u koje moraju biti uključeni ne samo proizvođači telefona, nego i stručnjaci za životnu sredinu, IT stručnjaci, kao i krajnji korisnici.

Više o izglasanoj rezoluciji pročitajte na linku.

Kako vi gledate na celu ovu stvar?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA