I Evropska unija odbila Ameriku i Trampa: Dobrodošao Huawei! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Evropska unija odbila Ameriku i Trampa: Dobrodošao Huawei!

EU neće preporučiti zabranu kineske Huawei kompanije za izgradnju 5G mreža u Evropi.

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Evropska unija je 29. januara objavila bezbednosne smernice za brze bežične mreže nove generacije kojima nije zabranjena saradnja s firmom HUAWEI, u svetlu najnovije američke kampanju protiv te kineske tehnološke kompanije.

Evropska komisija je predstavila niz strateških i tehničkih mera usmerenih na smanjenje rizika po sajber bezbednost mobilnih mreža pete generacije - 5G.

Možda će vas zanimati:

Preporuka uključuje blokiranje dobavljača opreme visokog rizika iz "kritičnih i osetljivih delova mreže", uključujući njeno jezgro gde je evidencija podataka i gde se potvrđuje autentičnost pametnih telefona na mreži.

Nijedna kompanija nije spomenuta po imenu, ali izraz dobavljač "visokog rizika" očigledno je referenca koja se odnosi na Huawei, inače vodećeg svetskog proizvođača mrežnih uređaja, kao što su centrale i antene mobilne telefonije.

SAD lobiraju kod evropskih saveznika da zabrane Huawei, zabrinute da bi mogao da bude prinuđen da pomogne u elektronskom prisluškivanju, pošto je Peking 2017. godine doneo zakon o nacionalnim obaveštajnim podacima. Američki zvaničnici su više puta upozoravali da će morati da preispitaju odluku o deljenju obaveštajnih podataka sa saveznicima, koji koriste Huawei, ali nije dosad javno predočila nikakve dokaze da bi i kako Huawei zaista mogao da se bavi špijunažom. S druge strane, kompanija Huawei je negirala navode o mogućoj špijunaži i bilo kakvu vezu sa zvaničnim Pekingom.

Preporuke EU takođe uključuju pooštravanje bezbednosnih zahteva za kompanije bežične tehnologije i da obezbede da imaju strategiju kupovine od više dobavljača, a ne samo od jednog.

Te mere su slične onima koje je dan ranije preduzela Velika Britanija, koja je takođe odlučila da direktno ne zabrani Huawei, umesto da zabrani nabavke opreme, koja se koristi u jezgru sistema ograničavajući njegovu ulogu na snabdevanje manje osetljivih antena po geografskim odrednicama (neće biti Huawei opreme u Ministarstvu odbrane, recimo) i baznih stanica.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA