Plaćanje pomoću QR koda u svim domaćim prodavnicama samo što nije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plaćanje pomoću QR koda u svim domaćim prodavnicama samo što nije

Skeniramo QR kod i platimo telefonom - brže i lakše, nego do sada, a i ekološki je!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Građani Srbije uskoro će moći da među prvima u Evropi u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonima QR kod sa proizvoda.

Reč je o nastavku širenja mreže usluga instant plaćanja, što je posebno važno za trgovce, koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu, umesto da čekaju po nekoliko dana, kako je to inače slučaj kada se plaćanje obavlja karticama, kažu za Tanjug u Narodnoj banci Srbije.

Možda će vas zanimati:

QR kod je unapred generisan kod, koji sadrži određene informacije ili u ovom slučaju omogućava vezu terminala za plaćanje (na kojem je QR kod prethodno generisan), mobilnog telefona i aplikacije u njemu na takav način da je moguće nešto platiti skeniranjem tog QR koda mobilnim telefonom.

Da bi QR kod plaćanje funkcionisalo neophodno je da ga podržava banka korisnika, koja nudi neku od usluga mobilnog plaćanja i bankarstva, ali i objekat, odnosno prodavnica u kojoj korisnik treba da obavi plaćanje.

Korišćenje QR koda za plaćanje u načelu ubrzava kupovinu, smanjuje količinu "živog novca" u opticaju, ali ima i dodatni podsticaj, koji se tiče ekologije. QR kod za plaćanje bilo kojeg računa moguće je dostaviti korisniku iz bilo koje kompanije direktno u telefon, na mejl ili drugim eletronskim putem, tako da štampanje računa nije potrebno. QR kod sadrži sve informacije o samom računu i ujedno omogućava i plaćanje, ali tek nakon što to budu podržavale i aplikacije domaćih banaka za plaćanje.

O korišćenju QR koda za plaćanja u Srbiji

Širenjem novih usluga u oblasti "e-plaćanja" smanjuje se količina keša u opticaju što je praksa u brojnim razvijenim zemljama sveta. Za lidera po tom pitanju smatra se Švedska, koja je zacrtala plan da do 2023. godine postane društvo bez gotovine.

Kada je reč o plaćanju skeniranjem QR koda, u Narodnoj banci Srbije kažu za Tanjug da je pri kraju ceo postupak "instalacije" ovakvog načina plaćanja. "Reč je o nečemu što je i za Evropsku uniju praktično tek u planu, dok naša zemlja na ovom sistemu plaćanja uveliko radi", ističe viceguverner NBS Dragana Stanić.

NBS je 2018. godine uvela mogućnost instant plaćanja u Srbiji, pa se transferi novca mogu obavljati tokom 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini i to za sekundu ili dve. U Srbiji se svakog meseca izda najmanje 15 miliona računa, za struju, telefon, infostan i druge usluge koje građani plaćaju.

Plaćanje telefonom, odnosno skeniranjem QR koda, samo je jedan od načina da se izbegne dugo stajanje u redovima ispred šaltera, ukazuje Vladimir Vasić generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS). Kada je reč o sigurnosti ovog tipa plaćanja, Vasić kaže da su UBS i NBS zajedno ustanovili pravila šta tačno treba da sadrzi Klju ar kod te da se ceo sistem oslanja na iskustva, praksu, domaće i međunarodne zakone. "S obzirom na to da Srbija želi da uđe u EU i većina naših zakona i sistema zaštite se oslanja na standarde koji postoje u EU", objašnjava Vasić i napominje da su banke u zemlji spremne za plaćanje skeniranjem Kju ar koda.

Svakoj državi je u interesu da ima što manje gotovine jer upotreba keša, osim rizika da bude ukraden, zahteva skupe procedure čuvanja, transporta, skladištenja... Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019 - 2024, između ostalog, predviđa duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankarstva u zemlji.

Broj plaćanja karticama na internetu u prošloj godini bio je devet miliona u Srbiji što je za milion više u odnosu na 2018. godinu. Najviše plaćanja bilo je na domaćim sajtovima, odnosno online prodavnicama, oko 4,7 miliona. Kada je reč o bezgotovinskom plaćanju, za samo godinu dana, od sredine 2018. do polovine prošle godine, uvećan je broj postterminala za 13 procenata, odnosno za oko 10 hiljada.

U Sjedinjenim Američkim Državama negotovinska plaćanja zauzimaju 80 odsto svih finansijskih transakcija. Vlade mnogih zemalja u zapadnoj Evropi donose zakone kojima se gotovina skoro u potpunosti isključuje iz opticaja. Lideri u tome su skandinavske zemlje Norveška, Danska, Švedska i Finska gde plastične bankarske kartice više ne predstavljaju najsavremeniju tehnologiju za bezgotovinsko plaćanje.

Još neke stvari, o kojima će kasnije biti više reči...

Plaćati QR kodom za klasičnu kupovinu bilo bi frustrirajuće iskustvo, zamislite da skenirate sami sve što stavite na kasu iz korpe supermarketa, ukoliko se radi o skeniranju pojedinačnih proizvoda, pa se nadamo da će ovo biti rešeno nekim objedinjenim kodom, koji će se generisati na kraju kupovine, kako bi bilo potrebno skenirati samo jedan kod.

Trenutno, kod nas je moguće platiti neke od računa (telefon, kablovska, internet i drugi) skeniranjem QR koda, ali je ta situacija drugačija od kompanije do kompanije, kao i od banke do banke, odnosno zavisi direktno od usluga mobilnog bankarstva.

Plaćanje QR kodom deluje ne samo zanimljivo i ekološki, deluje i vrlo moderno, čak toliko u ovom trenutku da i sami ne znamo šta bismo sve mogli da očekujemo od ovo usluge u Srbiji, koja je definitivno jedan od vidova plaćanja iz budućnosti.

Koliko vi znate o plaćanju QR kodom, imate li iskustva s tim?

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA