Uznemiravajući podaci: Šta vaša deca najviše gledaju na internetu? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uznemiravajući podaci: Šta vaša deca najviše gledaju na internetu?

Deca svaki dan koriste internet tri sata, vikendom čak do sedam sati, pokazalo je istraživanje, koje je danas predstavljeno u Beogradu.

  Izvor: Guliver/Getty Images/vejaa

Većina dece i mladih u Srbiji, čak 86 odsto uzrasta 9-17 godina koristi internet svakodnevno, u proseku tri sata dnevno, rezultati su međunarodnog istraživanja "Deca Evrope na internetu" (EU Kids Online).

Internet koriste uglavnom za zabavu, gotovo nikada za građanski aktivizam, polovina njih gledala je SLIKE KRVI i SNIMKE MUČENJA ŽIVOTINJA ILI LJUDI, a gotovo trećina mladih pristupa sajtovima "za odrasle", pokazalo je istraživanje.

Možda će vas zanimati

Tokom vikenda, dve trećine mladih provodi na internetu između četiri i sedam sati dnevno. Gotovo trećina dece i mladih imala je uznemirujuće iskustvo na internetu u poslednjih godinu dana, devojčice češće nego dečaci, stariji češće nego mlađi.

PROČITAJTE: Da li je i vaše dete internet zavisnik?

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ističe da je resorno ministarstvo pre dve i po godine pokrenulo Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu.

"Svi građani, uključujući decu i maloletnike, mogu da pozovu centar za savete iz oblasti bezbednosti na internetu i da prijave ugrođavanje na broj telefona 19833, ali i slanjem mejla na adresu [email protected] Nacionalni kontakt centar je za dve i po godine svog rada imao više od 11.900 poziva, formirano je 2.200 predmeta, od toga je prosleđeno 180 nadležnim institucijama", objašnjava Matić.

Istraživanja pokazuju da četvrtina dece i mladih nakon negativnog iskustva na interentu nije o tome razgovarala ni sa kim, a manje od polovine ili 40 odsto izjavilo je da im roditelji daju objašnjenje kako da bezbedno koriste internet.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina De Domenićis kaže da su rezultati međunarodnog istraživanja slični i u drugim zemljama učesnica u istraživanju, poput Hrvatske, Norveške, Italije.

"Ono po čemu se istraživanje razlikuje kada uporedimo druge zemlje i Srbiju je uloga roditelja koja je ovde slabija u zaštiti dece od neodgovornog korišćenja interneta", objašnjava De Domenićis.

PROČITAJTE I OVO: "Evo ti telefon da se smiriš": Svaki 8. klik vodi do neprimerenog sadržaja

Istraživanje pokazuje i to da je vršnjačko nasilje na internetu, tokom poslednjih godinu dana iskusilo 16 odsto mladih koji su učestvovali u istraživanju, a dok je 15 odsto imalo takav odnos u komunikaciji uživo.

SAVETI: "Odlepite" dete od telefona u deset koraka

Trećina dece i mladih uzrasta 11-17 godina pristupila je veb sajtu sadržaja "za odrasle", dok 43 odsto učenika i 6 odsto učenica pristupa svakodnevno.

U ovo istraživanje Srbija se uključila 2018. godine, ono je realizovano na reprezentativnom uzorku od 1.150 učenika i učenica uzrasta od 9-17 godina, u 40 osnovnih i 20 srednjih škola na teritoriji cele Srbije.

MONDO KOLUMNA: BACAJTE TE TELEFONE IZ RUKU!

Pročitajte i ovo

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi